Ugrás a tartalomhoz

homoki bakszakáll

Adatok

Magyar név: homoki bakszakáll

Latin név: Tragopogon floccosus

Tágabb kategória, magyar: Zárvatermők (törzs)

Tágabb kategória, latin: Angiospermatophyta (phylum)

Szűkebb kategória, magyar: Fészkesek (család)

Szűkebb kategória, latin: Asteraceae (familia)

Fokozottan védett: nem

Természetvédelmi érték: 5 000 Ft

Védetté nyilvánítás éve: 1993

Védelmet biztosító jogszabály melléklete: 1. melléklet

További információk

Szinoníma: –
 
 
Termet: 20–80 (–120) cm Életforma: Hemitherophyta
Leírása:
20–80 (–120) cm magas, terpedten ágas szárú, tőlevélrózsás, eleinte sűrűn pókhálós, gyapjas növény. Tőlevelei 10–30 cm hosszúak, korán elszáradnak. Szárlevelei kisebbek (a felsők csak 1 cm-esek) szórt állásúak, keskeny szálasak, vállukon szélesedők. Virágkocsánya végig egyenletesen vastag, a 2,5–4 cm átmérőjű fészekben csak sárga nyelves virágok ülnek. A fészekörv kb. 6 mm széles. Fészekpikkelyei egy sorban állnak, a szélső virágoknál nem hosszabbak. A kaszattermés csőre igen rövid.
 
Virágzása:
június – szeptember / VII – IX.
 
Élőhelye:
Mészkedvelő; homokpuszták, homoki rétek, nyáras-borókások növénye.
 
Előfordulása:
Pannon-endemikur flóraelem.
Ipoly-vidék, Gödöllői-dombvidék, Pilis, Balaton-felvidék, Kis-Alföld, Tengelici-hegyvidék, Csepel-sziget, Pesti-sík, Turján-vidék, Duna–Tisza köze.
 
Megjegyzés:
Alcsaládjának (nyelvesvirágúak) hasonló megjelenésű nemzetségeinél a fészekpikkelyek fedelékesen vagy több sorban állnak. A hazai bakszakállfajok közül a közönséges bakszakáll (Tragopogon orientalis) levelei szélesebbek, csak a hónaljukban pókhálósak, fészkei általában nagyobbak (3–7 cm); a kaszattermés csőre akkora, mint maga a termés. A nagy bakszakáll (Tragopogon dubius) virágai kénsárgák; a fészekpikkelyek a szélső virágoknál hosszabbak, a kocsány a fészek alatt megvastagodik.
 
Veszélyeztetettsége: V: 5; H: 3; I;
 
 
Forrás:
Király Gergely, in Farkas Sándor (szerk.) 1999: Magyarország védett növényei. Mezőgazda Kiadó, Bp., -Dancza István in Király Gergely (szerk.) 2009: Új magyar füvészkönyv. Magyarország hajtásos növényei. Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, Jósvafő.
 

Fajok elterjedése

Galéria

Sáv bezárása