Ugrás a tartalomhoz

szálkás pajzsika

Adatok

Magyar név: szálkás pajzsika

Latin név: Dryopteris carthusiana

Tágabb kategória, magyar: Harasztok (törzs)

Tágabb kategória, latin: Pteridophyta (phylum)

Szűkebb kategória, magyar: Pajzsikafélék (család)

Szűkebb kategória, latin: Aspidiaceae (familia)

Fokozottan védett: nem

Természetvédelmi érték: 5 000 Ft

Védetté nyilvánítás éve: 1982

Védelmet biztosító jogszabály melléklete: 1. melléklet

További információk

Leírása:
Termete: 25-80 cm. Életforma: Hemikryptophyta.
Közepesen nagytermetű páfrány, általában fénytelen, világoszöld, kitelelő levelekkel. A levélnyél megközelítőleg olyan hosszú, mint a levéllemez.
A legalsó levélkék 2× szárnyasan összetettek, a másodrendű levélkék osztottak vagy szeldeltek. Fogaik hosszan kihúzott szálkában végződnek, kerületük hosszúkás-tojásdad, hosszúkás- lándzsás. A legalsó levélszárny határozottan aszimmetrikusan szárnyalt. Az alsó szárnyacskák nagyobbak, de bemetszésük általában nem éri el a fő eret. A fátyolkák vese alakúak.
 
Spóraérése:
július – szeptember
 
Élőhelye:
Enyhén mészkerülő. Liget- és láperdőkben, üde lomberdőkben, nyirkos, savanyú talajú erdőkben, ültetett erdei fenyvesekben, telepített fenyvesekben, bükkösökben, mészkerülő cseres-tölgyesekben, szil-kőris ligetekben, gyöngyvirágos tölgyesekben, láperdőkben (fák tövén) él.
 
Elterjedése:
Északi-középhegység, Budai-hegység, Pilis, Vértes, Bakony, Bakonyalja, Pannonhalmi-dombvidék, Mecsek, Villányi-hegység, Nyugat-Dunántúl, Zalai-dombvidék, Belső-Somogy, Zselic, Külső-Somogy, Geresdi-dombvidék, Szekszárdi-dombvidék, Tolnai-hegyhát, Völgység, Szigetköz, Hanság, Kis- Alföld, Dráva-sík, Mohácsi-sík, Mezőföld, Duna–Tisza köze, Turján-vidék, Taktaköz, Nyírség, Bodrogköz, Bereg-Szatmári-sík.
 
Megjegyzés:
Nehézséget okozhat a faj elkülönítése a széles és a hegyi pajzsikától (Dryopteris  dilatata, Dryopteris  assimilis). Levélkerülete azokénál hosszúkásabb, és a legalsó levélszárny is inkább csak egyszeresen szárnyalt, míg a másik két fajnál ez jóval tagoltabb. Levélszárnyacskái is ± laposak.
 
 
Forrás:
Seregélyes Tibor, in Farkas Sándor (szerk.) 1999: Magyarország védett növényei. Mezőgazda Kiadó, Bp.
Pintér István, in Király Gergő (szerk.) 2009: Új magyar füvészkönyv. Magyarország hajtásos növényei. Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, Jósvafő.
 

Fajok elterjedése

Galéria

Sáv bezárása