Ugrás a tartalomhoz

Peregi Parkerdő Természetvédelmi Terület

Adatok

Törzskönyvi szám: 269/TT/96

Megye: Pest

Település: Kiskunlacháza, Ráckeve

Védettségi szint: országos jelentőségű, egyedi

Védelmi kategória: természetvédelmi terület

Kiterjedése: 11,50 hektár

Ebből fokozottan védett: 0 hektár

Hatályba lépés éve: 1996

A védett természeti terület által érintett földrészletek listája

Terület elhelyezkedése

További információk

A közel tizenkét hektár kiterjedésű parkerdő a Kiskunlacházát Ráckevével összekötő műúttól jobbra, a Ráckevei-Dunaág mellett létesült üdülősor szomszédságában helyezkedik el, egy kisebb magaslaton. Ez a Pusztatemplom vagy más néven Templomhát dűlő. Ezen a \”dombháton\” terült el a középkorban Pereg (Berek) község, amelynek lakói a Duna közelségéből adódó rendszeres árvízveszély és a törökök pusztításai miatt elhagyták a települést, távolabb költöztek. Ma Kiskunlacháza egy részét nevezik a helyi lakosok Peregnek, illetve Peregi Dunasaroknak hívják Ráckeve ide csatlakozó utcáját. Az erdő telepítése előtt régészeti feltárás folyt a területen és elő is került a középkori templom falmaradványa. Helyét egy emléktoronnyal jelölték meg, amelyről körbetekintve a parkerdő egy részlete tárul a látogató elé. Az emléktorony környezetben, illetve a Templomháton temetkezési helyeket is feltártak, így a kultúrtörténeti értékek megóvását is biztosítja a természetvédelmi oltalom.

A területen az 1978-79-es években érdekes erdőtelepítési munka folyt. Ennek során nagyrészt nemesnyarasok létesültek, de igen sok fafaj került beültetésre szétszórtan, vagy csoportosan (hársak, kőrisek, platánok stb.). A természetes újulatokkal hamarosan újabb fajok jelentek meg a területen. Külön kiemelhető az Alföldön szokatlan, a mediterrán hatást jelző szelídgesztenyék megtelepítése és a vörösfenyő gyűjtemény kialakítása. Ez utóbbiak meglepő növekedést értek el és ezzel a terület fontossá vált az összehasonlító vizsgálatok számára.

A parkerdő aljnövényzete még szegényes, de néhány, a hajdani ártérre jellemző lágyszárú növényfaj már újra visszahódította termőhelyét. A virágzó növények számos rovart vonzanak. Májustól lepkék sokasága figyelhető meg a területen. A védett fajok közül a fecskefarkú lepkék tavaszi tánca vagy a nappali pávaszem sütkérezése a kirándulók számára élményt nyújthat.

Az ösvény mellett zörgő avar a fürge gyík-nevéhez méltó-menekülését jelzi. Az erdő hangos az énekes madarak dalától, hiszen versenyt énekel a fülemüle, a barátposzátával és az erdei pinttyel. Talán meglepő, de ebben a kicsiny erdőfoltban, karnyújtásnyira a Duna parton sorakozó üdülőkhöz, egy pár egerészölyv is megtelepedett.

A műút melletti nagyobb fátlan rét kiváló helyet biztosíthat alkalmi rendezvényeknek, majálisnak, Madarak és Fák Napja megemlékezésnek. A parkerdő lehetőséget adhat az általános iskolák számára természetismereti foglalkozások megtartására is.

Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Sáv bezárása