Ugrás a tartalomhoz

Vácrátóti arborétum természetvédelmi terület

Adatok

Törzskönyvi szám: 27/TT/51

Megye: Pest

Település: Vácrátót

Védettségi szint: országos jelentőségű, egyedi

Védelmi kategória: természetvédelmi terület

Kiterjedése: 28,61 hektár

Ebből fokozottan védett: 0 hektár

Hatályba lépés éve: 1951

A védett természeti terület által érintett földrészletek listája

Terület elhelyezkedése

További információk

Vácrátót a Veresegyházi-medence ÉNY-i részén fekszik. Ez a 100-200 m tengerszint feletti magasságban kialakult medence, az Alföld egyik északi öblözete. Éghajlata meleg, mérsékelten kontinentális. A Börzsöny és a Pilis hegység esőárnyékában lévén, csapadékban szegény.
 
A mai botanikus kert alapját képező kastélyparkot 1827-ben alapította a Géczi család, Vigyázó Sándor gróf az 1870-es években Jámbor Vilmos kerttervezővel az akkori ízlésnek megfelelően romantikus tájképi kertté alakítatta át.
 
 
Újabb műtárgyak (műrom, vízimalom, barlang, vízesés) építése mellett a meglévő a területen átfolyó Sződ-Rákos patak táplálta tórendszert egy újabb tóval bővítették.
 
\"\"\"\"
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A Vigyázók a tudatosan gyűjteménnyé fejlesztett kertet és egész vagyonukat 1926-ban a Magyar Tudományos Akadémiára hagyták.
 
A háború alatt súlyosan károsodó és utána gazdátlanná vált, pusztuló kertet 1952-ben visszakapta az MTA és megalapította itt a Botanikai Kutatóintézetet. A stílusának meghagyása mellett klasszikus botanikus kertté fejlesztett kert hazánk messze leggazdagabb élőnövény gyűjteménye.
 
A rendszertani-, évelő- és sziklakerti-, dendrológiai- és üvegházi gyűjteményekben több mint 12 000 taxont tartanak fenn.
A trópusi gyűjteményenknek otthont adó üvegházak jelentős hőigénye miatt környezetbarát geotermikus és biomassza fűtés kialakítására volt szükség. E projekt keretében valósulhatott meg a „Túl nagy lábon élünk” című kiállítás és az annak helyet adó Karbonház elnevezésű épület.

A gazdag állatvilág szervesen illeszkedik a gyűjtemények növényanyagához. A kert művészettörténeti értékei miatt műemléki védettség alatt is áll.
 
További információk:
 
 

Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Sáv bezárása