Ugrás a tartalomhoz

Gödöllői Királyi Kastélypark Természetvédelmi Terület

Adatok

Törzskönyvi szám: 285/TT/98

Megye: Pest

Település: Gödöllő

Védettségi szint: országos jelentőségű, egyedi

Védelmi kategória: természetvédelmi terület

Kiterjedése: 27,60 hektár

Ebből fokozottan védett: 0 hektár

Hatályba lépés éve: 1998

A védett természeti terület által érintett földrészletek listája

Terület elhelyezkedése

További információk

A gödöllői Grassalkovich (Királyi) Kastély felújítása 1990-ben kezdődött meg. Az úgynevezett Felső park az épületegyüttes szerves része. Védetté nyilvánítására egyéni javaslat alapján a közelmúltban került sor.
A park kultúrtörténeti és tájképi értékei mellett zoológiai és botanikai érdekességeknek is otthont ad.
 
Királydombi pavilon (fotó: Bokor Veronika)
 
A Felső parkban építészeti érték a múlt században épült kerti pavilon és szökőkút, valamint az eredeti pompájában felújított pálmaház. Kultúrtörténeti szempontból értékes a park kialakításától (XVIII. század végén Grassalkovich Antal által) kezdődően a XX. század elejéig tartó időszakban a különböző park építési “divatok” még most is látható nyomai a kert struktúráján és növényzetének összetételén.
 
A kastélypark térképe (Forrás: http://www.kiralyikastely.hu)
 
Kiemelkedő történeti értéket képvisel a park, mint pihenő és tartózkodási hely az itt megfordult jelentős személyiségek (pl.: Mária Terézia, Kossuth Lajos, Ferenc József, Erzsébet királyné, Horthy Miklós, stb.) számára.
 
A telepített növényzet közül jelentős értéket képviselnek a száz éves vagy azt meghaladó korú fák (óriás mamutfenyő (mellmagassági törzskörméret-374 cm), erdei fenyő, páfrányfenyő, japán akác, nyugati platán egyedei, valamint a 80 (eredetileg 120) fából álló kettős fehér vadgesztenye fasor.
 
     Mamutfenyő (fotó: Bokor Veronika)                    Páfrányfenyő és sárga vadgesztenye (fotó: Bokor Veronika)
 
Az eredeti, értékes erdőtársulások (kislevelű hársas-tölgyes, gyöngyvirágos-tölgyes) növényzetének képviselői (pl.: kocsányos tölgy, kocsánytalan tölgy, molyhos tölgy, kislevelű hárs, ostorménfa, odvas keltike, közönséges gyömbérgyökér, gyöngyvirág, sárga tyúktaréj) a park hátsó (angolparkként fenntartott) részében még most is megtalálhatóak. Emellett előfordul még a fajkészletében (pl.: homoki gurgolya, magyar szegfű, réti útifű, ligeti zsálya, magyar cickafark) a Gödöllő környéki homokpusztarétekhez hasonlítható gyepfoltok is, amelyekben még virít a védett Janka tarsóka és a budai imola. A felmérések szerint a fás növényfajok száma meghaladja a 120-at, a lágyszárú növényfajok száma pedig ennél is több.
 
A terület énekesmadár faunája gazdag a környező erdős területekkel és vizes élőhelyekkel fennálló kapcsolat révén. Táplálkozáskor illetve vonuláskor ritkább fajok is megjelennek (pl.: csonttollú, nyaktekercs, zsezse stb.).
 
Gödöllő központjában elhelyezkedő park a város jellegzetes és meghatározó tájképi eleme. Az egykori erdő helyén kialakított parknak a város mezoklímája megőrzésében és a levegő tisztításában kiemelkedő szerepe van.
Napjainkban egyik leglátogatottabb történelmi emlékhelyünké vált a Királyi Kastély és az azt körbe ölelő park. További rekonstrukciós munkák folytatása mind az épített mind pedig a természeti értékek szempontjából elengedhetetlen.
 
Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Galéria

Sáv bezárása