Ugrás a tartalomhoz

Márkházapusztai fás legelő természetvédelmi terület

Adatok

Törzskönyvi szám: 314/TT/07

Megye: Nógrád

Település: Bátonyterenye, Nagykeresztúr, Salgótarján

Védettségi szint: országos jelentőségű, egyedi

Védelmi kategória: természetvédelmi terület

Kiterjedése: 271,71 hektár

Ebből fokozottan védett: 0 hektár

Hatályba lépés éve: 2007

A védett természeti terület által érintett földrészletek listája

Terület elhelyezkedése

További információk


A védetté nyilvánítás célja a területen található összefüggő fás legelő, mint tájképi típus, valamint a mozaikos erdős-sztyepp és a mocsárréti élőhelytípusok megóvása, a védett növényfajok és a hozzájuk kapcsolódó állatközösségek életfeltételeinek megőrzése, továbbá a terület természetvédelmi célú bemutatása.

Az 53 hektár erdő részben természetközeli cseres-tölgyes, gyertyános-tölgyes és patakparti ligeterdő állomány, valamint másik részében tájidegen akácos. Az erdők értékét jelentősen növeli, hogy azok visszaerdősülő fás legelők számos öreg – esetenként – többszáz éves hagyásfával. Az erdők fő természeti értékei a xilofág rovarok (pl. nagy hőscincér, szarvasbogár), illetve a gerinces fauna (pl. fekete gólya fészkelése, korai denevér kolóniák).

A gyepterületek részben a korábbi fás legelők különböző szukcessziós állapotban lévő maradványai, illetve felhagyott legelők, parlagterületek. Egyik jellemző védett fajuk a tavaszi hérics. Rovarvilágának egyik legértékesebb faja a keleti rablópille. Néhány kisebb mocsárrét folt is található a területen, melynek értékesebb fajai a mocsári csorbóka és a nagy tűzlepke.

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Galéria

Sáv bezárása