Ugrás a tartalomhoz

Találkozás a Hópárduccal a Bükk-fennsíkon - a III. transzbükki átkelés

2013.02.18.
Sikeresen teljesítették a Szilvásvárad és Felsőtárkány közötti, mintegy 30 kilométeres távot a III. transzbükki átkelés résztvevői 2013. január 16-án. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) által szervezett túra talán azért is váltott ki nagy érdeklődést, mert egyúttal része volt azon éves eseménysorozatnak, amelyen részt vesz Erőss Zsolt hegymászó is, aki 2013-ban a BNPI védnöke.

A két túravezető, Baráz Csaba és Bartha Attila több ponton adott ismertetőt a Bükk természeti és kulturális értékeiről, rejtett kincseiről, s az itt folyó természetvédelmi munkáról, hiszen ez hangsúlyozottan nem teljesítménytúra volt, hanem az ismeretterjesztést szolgáló bemutató program.


A túra különlegességét az adta, hogy a természetvédelmi kezelésért felelős Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) szakemberei fokozottan védett, látogatóktól elzárt területeken, illetve jelzett turistautakon tartottak szakvezetést. Alapos előkészítés után az Északi-Bükkben (Gerenna-vár), illetve a Bükk-fennsíkon és a karsztfennsík déli homlokán húzódó ún. „Kövek vonulatán” (Három-kő) még költési idő és a vegetációs időszak előtt tudtunk számos természeti értéket közvetlen módon bemutatni az érdeklődőknek (azt tudni érdemesl, hogy a fokozottan védett természeti területre történő belépéshez a jelzett turistautak és tanösvények kivételével, a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges, amit a nemzetipark-igazgatóság szakértői véleményének figyelembevételével ad ki).

 

Bár a Bükk-fennsíkon még lábszárközépig érő hóban kellett gázolni, az időjárás már sejttette a közelgő tavaszt. Az alaposan elcsigázott, de annál vidámabb csapat bizony már sötétedés után ért Felsőtárkányba, a végcélt jelentő Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontba. Itt a kiadós vadmalac raguból és házi rétesből meríthettek erőt a résztvevők.

Aki netán lemaradt erről a túráról, annak június közepéig, a Magyar Nemzeti Parkok Hete rendezvénysorozatig kell várnia, hogy a transzbükki átkeléshez hasonlóan, fokozottan védett területek féltve őrzött értékeivel ismerkedhessen meg. S akik Erőss Zsolttal szeretnének találkozni, azok a „Hópárduc” fotóin keresztül is megtehetik ezt, hiszen az expedíciós felvételeiből készült kiállítás még február 28-ig nyitva tart Felsőtárkányban, a Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontban. A személyes találkozóra is lesz mód a későbbiekben, amelyről időben tájékoztatást kapnak az érdeklődők.

 

A szervezők külön köszönetet mondanak az Agria Volán-nak segítő közreműködéséért.

Sáv bezárása