Ugrás a tartalomhoz
LIFE
Vadonleső
Védett természeti érték
Fajok védelme
Konferencia
Nemzetközi együttműködés

Tanácskoznak a nemzetközi ürge- és földikutya-védelmi szakemberek Budapesten

2018.10.01.
A VII. Nemzetközi Ürgekonferencia keretében október 1-5 között ültek össze Budapesten a RAPTORSPREY LIFE Program, a Magyar Természettudományi Múzeum és az Agrárminisztérium társszervezésében a tudomány és a gyakorlati természetvédelem szakemberei, hogy a fokozottan védett ürge és földikutya fajok legfrissebb eredményeit megosszák egymással.

A 2006-ben Felsőtárkányban megkezdett tradíció szerint két évente, az ürge elterjedési területén lévő országok valamelyikében szervezik az eseményt, így Csehország, Törökország, Lengyelország, Ausztria és Szerbia után ismét hazánk lett a házigazda. Az idei találkozóra 13 ország közel 100 szakembere jelezte részvételi szándékát. Ez egyúttal az idei évben záruló, uniós támogatással megvalósuló RAPTORSPREY LIFE Program záró rendezvénye is, ahol a projekt legfontosabb tudományos és természetvédelmi eseményeit is bemutatják.

 

A most először a földikutya fajok kutatásával és védelmével is foglalkozó fórum a fokozattan védett és veszélyeztetett kisemlős fajok viselkedésével, ökológiájával, anatómiájával, genetikai jellemzőivel, rendszertani kérdéseivel, elterjedésével és fajmegőrzési kérdéseivel foglalkozik.

 

A konferencia témáját adó fajok védelmével hazánk is kiemelten foglalkozik, melyet mi sem bizonyít jobban, mint az AM Természetvédelemért felelős államtitkársága Földikutya- és Ürgevédelmi Szakértői Csoportjának szakmai munkája, valamint az ürge Év Emlősének választása 2015-ben, illetve a földikutya kiválasztása az idei évben.

Nemzetközi Ürgekonderencia, 2012 Lemgyelország

Sáv bezárása