Ugrás a tartalomhoz
Az Év Emlőse
Vadonleső
Szemléletformálás
Rendezvény

Tavaszi ürge-költő ünnepség

2015.04.01.
„Az év emlőse az ürge” programsorozat nyitórendezvénye a Magyar Természettudományi Múzeumban   Bár március végén, április elején még épp hogy csak kezdenek az ürgék a téli álmukból ébredezni, de a Vadonleső Program kezdeményezésére „ürgebarát” gyerekek, kutatók, írók és zenészek valamint érdeklődő újságírók már eljöttek a Magyar Természettudományi Múzeumba, hogy egy rövid ünnepség keretében útjára bocsássák az egész éves ürgés programsorozatot. Joggal kérdezhetik sokan, hogy miért pont az ürgére fókuszálunk ebben az évben?

Dr. Rácz András, Környezetügyért felelős Helyettes Államtitkár úr ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy a tavalyi sikeres „Év emlőse a keleti sün” program nyomán ebben az évben ismét kiválasztottunk egy olyan őshonos, egyben fokozottan védett emlősfajt, amely méltán megérdemli a széles társadalmi és tudományos figyelmet. 2015-ben az „év emlőse” címet Petőfi Sándor „fürge ürgéje” kapta. Az ürge világállománya, elsősorban élőhelyeinek pusztulása miatt, ijesztő mértékben fogy. A teljes elterjedési területét tekintve Magyarországon él a legjelentősebb állomány Európában, úgy is mondhatjuk, hogy egyfajta „ürge nagyhatalom” vagyunk. Ez a kiemelt státusz azonban óriási felelősséggel is jár, hiszen ha hazánkban nem tudjuk megóvni a fajt, akkor ezzel a teljes európai állomány is végveszélybe kerülhet.

A tárcánk által fenntartott Vadonleső program épp emiatt tűzte zászlójára ezt a fokozottan védett kisemlőst. Részint társadalmi ismertségét, elfogadottságát szeretné nagymértékben javítani az idei programok révén, másrészt a faj tudományos kutatását, állományaik pontosabb feltérképezését és megőrzésük lehetőségeit is jelentős mértékben serkenti, segíti.

 

 

Dr. Korsós Zoltán, a múzeum főigazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy a Magyar Természettudományi Múzeum partnerként és szakmai támogatóként ebben az évben is támogatja az „Év emlőse” programot. A tavalyi hasonló rendezvény rendkívül sikeres volt, akár a gálaműsort, akár a képregény kiállítást tekintjük, amely immár országos körútra indult a nemzeti parkok látogatóközpontjaiban.

 

Fidlóczky József az európai uniós „Raptors Prey” LIFE+ program vezetőjeként felhívta a figyelmet, hogy az ürgeállományok megőrzése azért is kiemelt jelentőségű, mert más rágcsáló fajokkal együtt kiemelt szerepet játszanak a kerecsensólymok és a parlagi sasok táplálékbázisaként azok védelmében. A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság irányítása alatt zajló projekt során megvizsgálják azokat az okokat, amelyek a szétdarabolódott ürgeállományt veszélyeztetik, így a programban elvégzik egyebek mellett a magyarországi állomány átfogó genetikai, állapot- és stresszhelyzet felmérését is, hogy ezzel is segítsék a populációk gyarapodását, fejlődését.

Bakó Botond a Vadonleső Program képviseletében tájékoztatott arról, hogy az „Ürge éve” alkalmából, Petőfi híres verse nyomán, megkerestünk 12 kortárs költőt, Lackfi Jánostól Molnár Krisztinán és Babiczky Tiboron át, azzal a kéréssel, hogy gazdagítsák a magyar irodalmi palettát új, ürgéről szóló művekkel. Minden költő lelkesen vállalta ezt a nem mindennapi felkérést és már most tíz új ürgeverssel büszkélkedhetünk nekik köszönhetően. A versek illusztrálására a nemzeti park igazgatóságok segítségével hirdetünk meg április elejétől országos gyerekrajz- valamint „Ürgefüttyök” címmel ürge-egyperces esszéíró pályázatot, de lesz ismét kiállítás, tudományos konferencia. Novemberben „Ürge gálát” szervezünk a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol az új ürgeversek, a gyerekek által írt, legjobbnak tartott „Ürgefüttyök” terveink szerint neves előadóművészek, pl. Für Anikó, Rutkai Bori, Galkó Balázs, Kálloy Molnár Péter, Róka Szabolcs és Navratil Andrea tolmácsolják majd.

 

 

A köszöntők után Galkó Balázs színművész úr Petőfi Sándor „Arany Lacinak” című versét, egy, a közönség soraiból kiválasztott Laci segítségével szavalta, játszotta el.

 

 

Babiczky Tibor író, pedig „Feljegyzések az ürgelyukból… „címmel olvasta fel ironikus írását, amelyben párhuzamot vont a veszélyeztetett ürgék és a szintén kevésbé megbecsült magyar költők sorsa között.

 

 

Az ünnepség zárásaként pedig Gryllus Vilmos vadonatúj és erre az alkalomra írt ürgedala, valamint számos nagy sikerű, állatokról szóló éneke hangzott el a gyerekek és felnőttek tapsa, együtt-éneklése, nevetése közepette.

 

 

Az esemény rövid videó összefoglalóját itt tekinthetitek meg.

Sáv bezárása