Ugrás a tartalomhoz
Vadonleső
Szemléletformálás
Rendezvény

Tavaszi ürgepikniken ünnepeljük az ürgék ébredését

2015.04.20.
A Vadonleső Program az „év emlőse az ürge” rendezvénysorozat keretében, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal karöltve, az ürgék tavaszi ébredésének örömére ünnepi programmal várja 2015. április 24-én 10 órakor a sajtó képviselőit, a gyermekeket, és minden érdeklődőt a tihanyi Belső-tó partján található Levendula Ház Látogatóközpontban.

Az ünnep bárki számára izgalmas szórakozást kínál, hiszen megtekinthető Vincze Bálint természetfotós „Ürge mese” című csodálatos, kültéri fotókiállítása.

Dr. Takács András Attila felvétele

 

Érdekfeszítő előadások keretében, első kézből nyerhetünk betekintést a természetfotózás kulisszatitkaiba: megtudhatjuk például, hogy hogyan lehet a díjnyertes „ürge álcsúcsrugást” úgy rögzíteni, hogy a levegőben szóródó földmorzsák is kristálytisztán kirajzolódjanak a képen. A több, mit 15 éve a hazai természet állapotát nyomon követő Nemzeti Bioperzitás-monitorozó Rendszer (www.nbmr.hu) rövid bemutatásából megtudhatjuk, hogy egyesítheti erőit egyetlen rendszerben a specialista biológus-kutató és a társadalom széles rétegeit mozgósító önkéntesek bevonását célzó megfigyelő rendszer. Fény derül arra is, hogy mit is les a hatodik éve működő Vadonleső Program (www.vadonleso.hu), hogy hogyan lehet segítségével egy nagyáruház parkolójában ürgeállományra lelni. Végül, de nem utolsó sorban a Belső-tó partján, össznépi ürgelyuk-számlálásra kerül sor, melyről kiderül, hogy megfelelő módszer alkalmazásával az országos ürgeállomány-változásának 15 éves követéséhez segíti hozzá a természetvédelmi szakembereket.

Dr. Váczi Olivér felvétele

 

A figyelemtől és ürgelyuk-számlálástól megfáradt, adatgyűjtővé vált résztvevőket egy kellemes piknik keretében levendulaszörppel és apró falatkákkal vendégeli meg a Balaton-felvidék Nemzeti Park Igazgatóság. A terepi program során az emberhez szokott ürgék is kiveszik részüket az ünnepségből és a megfelelő felszereléssel érkező fotósok számára lehetőséget biztosítanak természetes környezetben készülő ürge-felvételek memóriakártyára rögzítésére is.

A meghívó letölthető innen.

Sáv bezárása