Ugrás a tartalomhoz

Téli túrák nemzeti parkjainkban

2014.01.15.
A téli szobafogságból a szabadba csábít tíz hazai nemzeti parkunk a januári és a februári hétvégéken, január 25. és február 8. között. A zimankós, arcpirosító idő ellenére, vagy éppen ezért számos olyan természeti csoda részesei lehetünk, amit a zöldellő erdőhöz, a virágzó mező látványához szokott turista szemek számára is szokatlan. A természet ilyenkor kicsit megdermed, lelassul, a fák a hó súlya alatt meghódolnak, de az állatok ekkor is élénken keresik a tápláléknak valót. Az érdeklődök az ország több pontján meghirdetett szakvezetéses túrák és előadások keretében kerülhetnek közelebb a téli természethez.

A természetvédelmi szakemberek ezeken a napokon olyan fokozottan védett területekre kalauzolnak minket, ahova más időszakban – az élővilág nyugalmának megőrzése érdekében – nem juthatunk el. A túrák bepillantást engednek a magyar vidék kulturális hagyományaiba is, így például az Őrségben a tökmagolajverés fortélyainak megismerésére nyílik lehetőség. A Tisza-tónál a túra során érintett kilátótornyokból pazar kilátás nyílik, az ott pihenő vadludak hangos gágogása sajátos hangulatot kölcsönöz a programnak. A szársomlyói kikericstúrától, a tőserdei farsangtúrán át, a jósvafői forrástúráig a nemzeti parkok mindenki számára ajánlják az újévkezdő, vérpezsdítő túráikat.

 

A túrák közül kiemelkedik az immár hagyományosnak tekinthető Transz-bükki átkelés, amelyet az idén a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság január 25-én a nemzeti park örökös védnöke, Erőss Zsolt emlékére szervez. A túra után Felsőtárkányban, a Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpont udvarán a Hópárduc emlékére kopjafát állítanak.

 

Egyes meghirdetett túrákon meleg teával, pogácsával kedveskednek az elszánt, hideget kedvelő és tűrő turistáknak a szervezők.

 

 

A tematikus nap része a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) által koordinált Vidékjáró programsorozatnak.

 

 

Induljon el Ön is az értékek és élmények nyomában nemzeti parkjainkban!
 

 

A túrákról részletes információkat talál a nemzetipark-igazgatóságok központi portálján, a www.nemzetipark.gov.hu/teli-turak címen

Sáv bezárása