Ugrás a tartalomhoz

Természetvédelmi célú ürgetelepítések egyeztetése

2018.02.20.
A természetvédelmi célból végrehajtott ürgetelepítési akciók ma már elengedhetetlen hozzátartozói a faj hosszútávú megörzésének, mivel olyan mértékben elszigeteltek állományaik, hogy természetes úton újabb kolóniák létrejöttére szinte egyáltalán nincs már esély. Az ilyen, előre tervezhető áttelepítési akciókat azonban országosan össze kell hangolni, hogy valóban hatékonyan szolgálják az ürgék fennmaradását és a meglévő forráspopulációk se sérüljenek.

Az FM Földikutya- és Ürgevédelmi Szakértői Csoportjának szakmai javaslatára, a korábban országosan nem koordinált ürge-áttelepítési programok összehangolására és egyes kedvezőtlen hatások elkerülése érdekében, az idei évtől éves rendszerességgel „országos ürge-áttelepítési terv” készítését és elfogadását kezdeményezte dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár.

A fentiek miatt, felhívással fordulunk minden olyan szervezethez, mely természetvédelmi célú ürge-áttelepítési tevékenységet folytat, vagy tervez a jövőben és kérjük, hogy tekintsék át, hogy az idei évben terveznek-e természetvédelmi célú ürgetelepítést végrehajtani. Amennyiben igen, kérjük, hogy erről az itt letölthető adatlap kitöltésével, és a kitöltött adatlap Természetmegőrzési Főosztály központi postafiókjára (tmf@fm.gov.hu), valamint másolatban az ügyintéző részére (oliver.vaczi@fm.gov.hu) történő elektronikus beküldésével, 2018. február 28-ig tájékoztassanak bennünket.

2018. év első negyedévében az FM Földikutya- és Ürgevédelmi Szakértői Csoport e témával foglalkozó ülésére minden telepítési tervvel jelentkező szervezet meghívást kap. Az ülésen, a beérkező igények alapján, egy szakmai konszenzuson alapuló éves tervet fogadnak el a résztvevők, mely kiküszöböli a területi átfedéseket, illetve orvosolja az egyedszámok tekintetében esetlegesen jelentkező túlzott igényeket. A fentiek alapján kialakított éves tervet ezt követően helyettes államtitkári szinten hagyjuk jóvá. 

 

 

Természetesen előállhat olyan havária helyzet (pl. szélsőséges időjárás miatt), melyek előre nem látható telepítéseket tesznek szükségessé, és így nem szerepelnek az éves tervben. Ezek az esetek az engedélyezési eljárás során egyedi elbírálás alá esnek majd.

Bízunk benne, hogy az országos koordináció hozzájárul az áttelepítési programok hatékonyabb megvalósításához, ezen keresztül e ritkuló, fokozottan védett faj fennmaradásához és állományaik erősödéséhez.

Sáv bezárása