Ugrás a tartalomhoz

Több helyszínen is megünnepelték a „Rákosi Vipera Napját”

2010.09.13.
A rendezvény elsődleges célja a hazánk egyik legjelentősebb természeti értékeként számon tartott, fokozottan védett rákosi vipera és a megőrzését célzó, az állami és civil természetvédelem példaértékű összefogásán alapuló, védelmi program bemutatása volt.

Rákosi vipera LIFE+ programban együttműködő szervezetek szeptember 4-én, második alkalommal tartották meg  a Rákosi Vipera Napját. A Fővárosi Állat- és Növénykert, a Tropicarium, a Debreceni és a Nyíregyházi Állatkert, a Kecskeméti Vadaskert valamint a Szegedi Vadaspark adott otthont a színvonalas rendezvénynek. Az itt felállított információs pontoknál a program dolgozóival és önkénteseivel személyesen is találkozhattak az érdeklődők, ismerkedhettek ennek a rejtett életmódú hüllőfajnak a megőrzési lehetőségeivel és annak gyakorlati megvalósításával.

Ez a kistermetű mérgeskígyó a 20. század során folyamatosan szorult vissza, és a hajdani Kárpát-medencei elterjedés napjainkra néhány, magyarországi – a Hanság és Kiskunság területén található – szigetszerű populációra zsugorodott. A jelenség hátterében elsősorban az intenzív mezőgazdasági technológiák térhódítása állt, de a különféle célokra történő állatgyűjtés is hozzájárult egyes populációk felmorzsolódásához. Jelenleg a magyar gerinces fauna elismerten egyik legveszélyeztetettebb faja, teljes magyarországi állományát 500 példánynál is kevesebbre becsülik. A faj végleges felmorzsolódását megelőzendő került kidolgozásra a komplex megőrzési program, mely több ponton kísérli meg biztosítani a faj hosszútávú fennmaradásának feltételeit.

A Rákosi vipera LIFE+ program (LIFE07 NAT/H/000322) 2009. januárban indult útnak, folytatva az előző LIFE-Nature programon (2004-2007) megkezdett munkát. Az 5 éves program kiemelt célja a faj állományainak megerősítése, illetve élőhelyeinek megnövelése, mely tevékenységet széleskörű tájékoztatási kampány keretében kívánunk bemutatni. A Kiskunsági Nemzeti Park területén létrehozott Rákosivipera-védelmi és Bemutató Központban 2004 óta zajlik sikerrel a faj tenyésztése és 2010-ben megkezdtük a faj visszatelepítését.

A LIFE+ programot Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) koordinálja. További partnerek: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága (KNPI), Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága (FHNPI), Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK), Természetfilm.hu (T.HU), valamint az osztrák Fertő-tó – Fertő-zug Nemzeti Park (NNSS), Schönbrunni Állatkert (TSV) és a bécsi Vadökológiai Intézet (FIWI).

A faj védelmével kapcsolatos minden tevékenységet a Rákosivipera-védelmi Tanács véleményez, koordinál (https://termeszetvedelem.hu/index.php?pg=menu_2098).

 

Fotó: Halpern Bálint

(illusztrációként felhasználható további képek: http://picasaweb.google.com/rakosivipera)

honlap: www.rakosivipera.hu

 

Sáv bezárása