Ugrás a tartalomhoz

Új földtani bemutatóhely a 30 éve létesített Csólyospálosi földtani feltárás természetvédelmi területen

2008.10.20.
A holocén dolomitos mészkövet és dolomitiszapot feltáró, Csólyospálos határában található, Dr. Mucsi Mihály kezdeményezése nyomán 30 éve, 1978-ban védetté nyilvánított ''kővágó helyen'' az évfordulóra a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság - együttműködésben Csólyospálos Község Önkormányzatával és a Szegedi Tudományegyetem TTK Földtani és Őslénytani Tanszékével - új földtani bemutatóhelyet alakított ki. A bemutatóhely 2008. október 17-i ünnepélyes átadása alkalmából rendezett konferencián a földtani feltárásban szelvényben is tanulmányozható képződmény természettudományos, néprajzi és régészeti vonatkozásait a tudományterületek avatott szakértői mutatták be a résztvevőknek.

A csólyospálosi földtani feltárás, illetve az itt található földtani képződmény által képviselt természeti érték világviszonylatban is jelentős. Hasonló jelenség, illetve képződmény csupán néhány helyről (Kalifornia, Dél- és nyugat-Ausztrália) ismert a nagyvilágból.


A feltárásban tanulmányozható dolomitiszap, illetve a 20-60 cm vastag padot alkotó dolomitos mészkő geológiai léptékben fiatal képződménynek számít; a kb. 10 000 évvel ezelőtt kezdődött holocén korban alakult ki igen magas sótartalmú felszíni, illetve felszínalatti vizek áramlása során az oldott karbonát-tartalom kiválásával.


A földtani feltárás egy mára felhagyott kézi művelésű bánya helye. Hasonló bányák – ahol a kb. fél méter vastag talajréteg elhordása után kéziszerszámokkal fejtették a kőzetet – korábban elterjedtek voltak a Duna-Tisza közének e szegletében.
Az olcsón elérhető építőanyagot tanyasi és falusi házak, gazdasági épületek alapozásához használták fel.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) a földtani bemutatóhely kialakításával a természetvédelmi területnek a földtani kutatásban, oktatásban és ismeretterjesztésben betöltött szerepét kívánja erősíteni, illetve mindezekhez megfelelő feltételeket kíván biztosítani. Ennek érdekében megtörtént a bemutatóhely rendezése, tájékoztató tábla elhelyezése, illetve a biztonságos és irányított bemutatást lehetővé tévő pallósor, híd és sétaút létesítése.


A földtani bemutatóhely átadása (Dr. Vajna Tamásné, a KNPI igazgatója és Á. Fúrús János, Csólyospálos polgármestere)


A földtani bemutatóhely fokozottan védett természeti területen helyezkedik el. A természetvédelmi hatóság külön engedélye nélkül a terület csak a helyszínen kialakított pallósoron és sétaúton látogatható!

A Csólyospálosi földtani feltárás természetvédelmi terület elhelyezkedését bemutató térkép (pdfA földtani bemutatóhely ünnepélyes átadását megelőző konferencián Á. Fúrús János, Csólyospálos polgármesterének és Dr. Vajna Tamásné, a KNPI igazgatójának köszöntőjét követően Dr. Fodor Ferenc muzeológus, néprajzkutató (Móra Ferenc Múzeum, Szeged) Csólyospálos történetét vázolta fel, ezt követően Dr. Béres Mária régész, a szentesi Koszta József Múzeum igazgatója a ”réti mészkőnek” a különböző történelmi korokban történt hasznosításának emlékeit mutatta be, végül Dr. Molnár Béla egyetemi tanár (SZTE TTK Földtani és Őslénytani Tanszék) a feltárás földtani tudományos jelentőségét ismertette.

A konferenciát követően a résztvevők megkoszorúzták Dr. Mucsi Mihálynak, a védetté nyilvánítás kezdeményezőjének sírját a csólyospálosi temetőben.

Sáv bezárása