Ugrás a tartalomhoz

Új miniszteri rendelet a barlangok felszíni védőövezetéről

2009.10.08.
  A Magyar Közlöny 2009. évi 143. számában került kihirdetésre a barlangok felszíni védőövezetének kijelöléséről szóló 16/2009. (X. 8.) KvVM rendelet, amely 2009. október 16-án lép hatályba. A rendelet melléklete tartalmazza mindazon – külterületi – ingatlanok helyrajzi számainak felsorolását, amelyek valamely barlang felszíni védőövezetének minősülnek.

  Mivel a „barlang felszíni védőövezete” jogi jelleget a közhiteles ingatlan-nyilvántartásba is fel kell jegyezni minden érintett ingatlan tulajdoni lapjára, így az új jogszabály a jogbiztonság mellett nagyban szolgálja az élet- és vagyonbiztonságot, hiszen az érintett tulajdonosok, használók számára is egyértelművé válik, hogy mely ingatlanok alatt húzódik barlang.
 

  A védőövezettel érintett barlangokról, azok konkrét elhelyezkedéséről további információkat a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Barlang- és Földtani Osztálya által a barlangok nyilvántartásáról, a barlangok látogatásának és kutatásának egyes feltételeiről, valamint a barlangok kiépítéséről szóló 13/1998. (V. 6.) KTM rendelet alapján vezetett közhiteles nyilvántartásból szerezhetnek. Az új miniszteri rendelettel kijelölésre került barlangi védőövezetekben végzendő, a szakterületi jogszabályokban meghatározott néhány tevékenységhez (pl. egyes építési tevékenységekhez vagy a telekalakításhoz) szükséges a természetvédelmi hatóság hozzájárulása, amely hozzájárulás beszerzése az adott tevékenység engedélyezése során eljáró hatóság feladata.
 

A rendelet letölthető, nyomtatható szövege itt található (a dokumentum 21-31.oldalán).

 

 

Sáv bezárása