Ugrás a tartalomhoz
Fajok védelme
Együttműködés
Rendezvény

Újabb előrelépés a madarak védelmében – innovációs szemle az MVM-nél

2024.04.19.

 

 

Ahogyan Dél-, Délkelet- és Észak-Magyarország madárfajokban rendkívül gazdag terület, – az egyedülálló szikes pusztáival, az Alfölddel, a Hortobággyal, a hegységekkel és az erdőségekkel, nem utolsósorban a védett vizes élőhelyeit átszelő madárvonulási útvonalaival, – úgy fut át ezen területen a dél- és az észak-magyarországi ügyfeleket villamosárammal ellátó MVM-es villamosenergia-hálózat is.

A természet védelméről szóló, a madárfajok védelmét is biztosító törvény, és a minden ember villamosenergiához való jogát biztosító Villamosenergia Törvény mentén, a biodiverzitás megőrzése jegyében adtak egymásnak találkozót az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkárságának képviselői, a területileg érintett nemzeti park igazgatóságok munkatársai, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a megújuló villamosenergia-hálózat üzemeltetés és a madárvédelem határterületén dolgozó üzemeltető, gyártó, fejlesztő- és kreatív szakemberek.

Az innovatív madárvédelmi megoldások technológusai, szakértői, fejlesztői és alkalmazói egy munkacsoportot alkotva gyűltek össze, többek között a fokozottan védett túzok, fehér gólya, szalakóta és más vonuló madarak védelmében.

A munkacsoport egyedülálló értéke, hogy abban, hosszú évek óta, több nemzetközi szinten is elismert magyar feltaláló tevékenykedik. Ők a hálózati madárvédelem sikeres jövője érdekében az MVM-es technológusokkal együtt gondolkodnak a legjobb hálózati madárvédelmi megoldásokon, hogy munkájukkal még hatékonyabban támogassák a fajmegőrzési tevékenységeket, erőfeszítéssel, kutatással, új utak, nem utolsósorban új eszközök keresésével.

Az április 4-re szervezett MVM Madárvédelmi szeminárium, a részt vevő szakemberek szerint, számos tárgyalt témájában sikeres és előremutató volt. Többek közt a Szatuna-Démász gólyavédő bástya, a Kármán-féle lapfalas odú család, Máté Bence kreatív, természetközeli, madarak által már elfoglalt odúi, a Delta Light madáreltérítői, a Sámán szilikongumis hálózat- és madárvédő burkolatai, a Megawatt széles spektrumon kínált madárvédelmi eszközei, és nem utolsó sorban az MVM gólyaváró bokrétája szerepelt a bemutatott, innovatív megoldások között.

A madárvédő partnerek lelkesen üdvözölték az MVM részéről a közeljövőben tervezett madárvédelmi technológiai lépéseket, csakúgy, mint a szemináriumot záró terepi, szakmai élményprogramot.

    

Sáv bezárása