Ugrás a tartalomhoz

Újabb védett természeti területek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén

2007.06.05.
Megjelent a Tardi-legelő természetvédelmi terület létesítéséről szóló 16/2007. (IV. 20.) KvVM rendelet és a Márkházapusztai fás legelő természetvédelmi terület létesítéséről szóló 19/2007. (VI. 1.) KvVM rendelet.


  A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Tard közigazgatási területén lévő Tardi-legelő természetvédelmi terület létesítése a 16/2007. (IV. 20.) KvVM rendelet kihirdetésével történt meg. A természetvédelmi terület kiterjedése 283,9 hektár.

  A terület védetté nyilvánításának célja a jellegzetes tájképi elemek, valamint a területen található mocsárrét és löszvegetáció megőrzése.
 

  A 19/2007. (VI. 1.) KvVM rendelettel létesített Márkházapusztai fás legelő természetvédelmi terület Bátonyterenye, Nagykeresztúr és Salgótarján közigazgatási területén található, összesen 273,2 hektáron.

  A védetté nyilvánítás célja a területen található összefüggő fás legelő, mint tájképi típus, valamint a mozaikos erdős-sztyepp és a mocsárréti élőhelytípusok megóvása, a védett növényfajok és a hozzájuk kapcsolódó állatközösségek életfeltételeinek megőrzése, továbbá a terület természetvédelmi célú bemutatása.

Sáv bezárása