Ugrás a tartalomhoz

ÚJRA DIVERZITÁS SCIENCE CAFÉ

2011.01.26.
Beszélgetések a biológiai és a kulturális sokféleségről a Merlin Színházban,  természet- és társadalomtudósok felvezető előadásaival. 4. „Magyar-… két jóbarát?”: multikulturalizmus Magyarországon 2011. február 8. kedd 17.30.
  A 2010. november – 2011. március között havonta zajló Diverzitás Science Café beszélgetéssorozat a biológiai és szocio-kulturális sokféleség témakörét mutatja be hozzáértő elméleti és gyakorlati szakemberek közreműködésével. Előadóinkat arra kértük, segítsenek tényekkel tudatosítani, hogy elfogyott az idő: a 2010-re kijelölt cselekvési terv, amelyet 2002-ben 188 ország kezdeményezett a biológiai sokféleség csökkentésének megfékezésére, csúfosan megbukott. Semmilyen hatása nem volt, nem sikerült gátat szabni az állatvilág, a növényvilág és természeti tájaink pusztulásának. Egyre többen látják úgy, hogy újabb félresikerült politikai célkitűzések, tudományos kutatások és indikátorok farigcsálása helyett eljött a társadalmi részvétel és cselekvés ideje. Gyere és vitasd meg velünk a Diverzitás Science Caféban, mit tehet egy közösség a biológiai és a kulturális perzitás csökkenés megállítására.


  A rendezvényre a legalkalmasabb kávéházi környezetben: egy csésze fair trade kávé/tea és biosütemények mellett kerül sor. A meghívott tudósok és gyakorlati szakemberek rövid felvezető előadást tartanak, aztán máris a közönségé a szó, indulhat a beszélgetés. A programon, a helyszínen vásárolt regisztrációs jeggyel lehet részt venni, amelynek ára éppen egy csésze kávé: 200 Ft. A regisztrációval a beszélgetést követően a Merlin Színház kortárs táncelőadásaira 20 százalékos árkedvezmény érvényesíthető (kivételt ez alól a november 30-i előadás képez).

Szervezők: Környezeti Társadalomkutató csoport (ESSRG), Merlin Színház, Vidékfejlesztési Minisztérium Bioperzitás és Génmegőrzés Osztály

Helyszín: Merlin Színház (1052 Budapest, Gerlóczy utca 4., a Deák tértől 2 percre)


TÉMAKÖRÖK 2011-BEN

3. „Szóló ezerjó szőlő, mosolygó batul alma, csengő gönci barack” – mindent a tájfajtákról

2011. január 11. kedd 17.30.


4. „Magyar-… két jóbarát?”: multikulturalizmus Magyarországon

2011. február 8. kedd 17.30.

5. Cigány-magyar együttélés
2011. március 8. kedd 17.30.

 


 

TÉMAKÖRÖK ÉS BESZÉLGETŐPARTNEREK 2010-BEN

1. „A változatosság gyönyörködtet”!

Bevezető beszélgetés a biológiai- és a kulturális sokféleségről. Mit értsünk sokféleség alatt és miért fontos? Mi köze a biológiai sokféleségnek a kulturális sokféleséghez?

2010. november 9. kedd 17.30.

Dr. Feischmidt Margit kulturális antropológus, egyetemi adjunktus, tudományos főmunkatárs, Magyar Tudományos Akadémia Etnikai- Nemzeti Kisebbségkutató Intézet és Pécsi Tudományegyetem;

Dr. Holly László címzetes egyetemi tanár, igazgató, Tápiószelei Agrobotanikai Kutatóintézet;

Dr. Vida Gábor biológus, genetikus, ökológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja

Háziasszony: Navratil Andrea biológus, népdalénekes, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium volt munkatársa


2. Természetvédelem és az ember

Mit szeretne megvédeni egy természetvédő, miért, hogyan és kivel? Mit tanulhatnak a természetvédők a helyi gazdáktól? És mit tanulhat egy helyi gazda a természetvédőktől? Hol van a helyi lakosok helye a természetvédelemben? Merre tart a hazai természetvédelem?

2010. november 30. kedd 17.30.

Dr. Aradi Csaba biológus, környezetvédelmi szakértő, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság volt igazgatója


Szomor Dezső biogazda – kertész, mezőgazdász – Apaj


Dr. Vajnáné Madarassy Anikó igazgató, Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság


Házigazda: Dr. Pataki György közgazdász, egyetemi docens, Budapesti Corvinus Egyetem és Környezeti Társadalomkutató Csoport (ESSRG)


 

Sáv bezárása