Ugrás a tartalomhoz
Az Év Emlőse
Vadonleső
Szemléletformálás
Rendezvény

Ürgefüttyök gálaműsor a Magyar Természettudományi Múzeumban

2015.11.18.
„Az év emlőse az ürge” programsorozat záró rendezvénye   2015. november 13-15-én a Magyar Természettudományi Múzeum adott otthont az „Év emlőse az ürge” programsorozatunk záró rendezvényének. November 13-án, pénteken az Ürgegálára elsősorban a nyertes pályaműveket benyújtó gyerekeket és családtagjaikat hívtuk meg. A Természetmegőrzési,- valamint a Nemzeti parki és Tájvédelmi Főosztály szervezte programon mintegy 200, az ország minden tájáról, sőt határainkon túlról is érkezett gyerekek, kísérőik, környezeti nevelők és művészek vettek részt.  

V. Németh Zsolt, Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős Államtitkár úr ünnepi köszöntőjében, a Vadonleső Program „Év emlőse” hagyományteremtő kezdeményezéseiről beszélt. Beszédében kitért arra, hogy a tíz hazai nemzetipark-igazgatóság aktív közreműködésével idén meghirdetetett „Év emlőse” program célfaja Petőfi Sándor „fürge ürgéje” lett. Az ürge világállománya, elsősorban élőhelyeinek pusztulása miatt, ijesztő mértékben fogy. A teljes elterjedési területét tekintve Magyarországon él a legjelentősebb ürgeállomány Európában, úgy is mondhatjuk, hogy egyfajta „ürge nagyhatalom” vagyunk. Ez a kiemelt státusz azonban óriási felelősséggel is jár, hiszen ha hazánkban nem tudjuk megóvni a fajt, akkor ezzel a teljes európai állomány is végveszélybe kerülhet. A Vadonleső Program emiatt tűzte zászlójára ezt a fokozottan védett kisemlőst és társadalmi ismertsége, elfogadottsága mellett célul tűzte ki a faj tudományos kutatását, állományaik pontosabb feltérképezését is.

 

 

Mivel Petőfi Sándor „Arany Lacinak” című híres verse óta a magyar irodalomban nem nagyon születtek olyan költemények, amelyben az ürge szerepelne, ezért megkértünk 10 kortárs költőt (Gryllus Vilmos, Lackfi János, Tóth Krisztina, Szabó T. Anna, Finy Petra, Molnár Krisztina Rita, Kiss Judit Ágnes, Demény Péter, Babiczky Tibor, Ijjas Tamás), hogy írjanak olyan költeményeket, amelyek az idei év emlőséhez kötődnek. Államtitkár úr köszöntőjében elmondta, hogy minden költő lelkesen vállalta ezt a nem mindennapi felkérést és nekik köszönhetően tizenegy új ürgeverssel büszkélkedhet a magyar irodalom.

 

Az országos szinten az általános iskolás gyerekek számára, a versek illusztrálására meghirdetett rajz- illetve festmény pályázatra majd ezer pályamunka érkezett, amelynek kiállításba rendezett díjazott műveit a Magyar Természettudományi Múzeumban időszakos kiállításként indul országos körútjára. 2016-ban a nemzeti parkjaink látogatóközpontjaiban az egész országot végigjárják ezek a művek. A vers-rajz pályázattal párhuzamosan a középiskolás korosztály számára pedig „Ürge füttyök” címen „egyperces”- esszéíró verseny legjobb művei pedig az „Ürgefüttyök” című ünnepélyes gálaműsor részét képezték.

 

De nem csupán a hangzó irodalom képviselői álltak az ügy mellé, hanem a fények és képek művészei, azaz jelen esetben a hazai természetfotósok kiválóságai, dr. Altbäcker Vilmos, Hollósi Zoltán, dr. Kalotás Zsolt, Kércz Tibor, Máté Bence, Novák László, dr. Takács András Attila valamint Vincze Bálint bocsátották az ürgékről készült felvételeiket a rendezvény kiállításaira. Ilyen gazdag és világszínvonalú képanyag az ürgékről, mint azt Államtitkár jelezte, még nem került sehol kiállításra a világon.

 

 

Az államtitkári köszöntő után Bognár Péter úr az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. humán igazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy az év során számos, az ürgékkel kapcsolatos rendezvényt, kiállítást segítette a vállalat. Ezek mellett a Paksi-ürgemező Tanösvény ürgeállományának népszerűsítését és hosszú távú megőrzésének támogatását is célul tűzte ki.

 

dr. Csorba Gábor, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettese örömmel üdvözölte, hogy az év elején az „Év emlőse” nyitórendezvénye után annak „Ürgefüttyök” gálaműsorának és háromnapos záró programjának is a Magyar Természettudományi Múzeum ad otthont.

 

 

A megnyitó és köszöntők után kezdődött a két felvonásos műsor. Először dr. Altbäcker Vilmos a Kaposvári Egyetem intézetigazgatója, neves ürgekutató tartott egy élvezetes, népszerűsítő előadást „Mire fütyülnek az ürgék?” címmel.

 

 

Ezt követően vette kezdetét a két felvonásos „Ürgefüttyök” gálaműsor. A költők által írt verseket és a gyerekek esszéinek, verseinek feldolgozásait hallgathatták meg a vendégek Galkó Balázs, Gryllus Vilmos, Kálloy Molnár Péter, Kardos-Horváth János, Navratil Andrea valamint Róka Szabolcs előadásában. Egyes művek prózában, mások megzenésítve, sőt interaktív játékká vagy népdalcsokorrá alakítva hangzottak el. Mind a gyerekek, mind a felnőttek egyaránt élvezték a nagyon színvonalas előadást, gyakran együtt énekelve, játszva az előadókkal.

 

 

Az előadást a Természetfilm.hu munkatársai filmre vették és a közeljövőben a www.filmdzsungel.hu internetes adón lesz megtekinthető. A délután folyamán a múzeum zárásáig az időszakos, az ürgékhez kapcsolódó kiállításokat, a múzeum állandó kiállításait, valamint a nemzeti park igazgatóságok színes standjait járhatták végig a meghívottak.

 

 

 

Sáv bezárása