Ugrás a tartalomhoz
Vadonleső
Szemléletformálás
Rendezvény

Vadonlesők az Állatkertben

2012.10.04.
A Fővárosi Állat- és Növénykert immár hagyományosnak mondható „Állatszeretet Fesztivál”-jára ebben az évben meghívást kapott a Vidékfejlesztési Minisztérium Vadonleső Programja is.
Az egy hetes fesztivál fő témája az emberek és az állatok kapcsolata, a felelős állattartás lehetősége, valamint annak körüljárása, hogy mit tehetünk természetes élővilágunk megőrzése érdekében. A 2009-ben tárcánk által indított és fenntartott Vadonleső Program (www. vadonleso.hu) közismert, mással nem összetéveszthető védett és közösségi jelentőségű növény- és állatfajok felismerésére és lelőhelyeik pontos megjelölésére buzdítja a téma iránt érdeklődőket.

Az eltelt időszak alatt több mint 6 000 természetvédelmi szempontból értékes elterjedési adatot kaptunk a mintegy 50 000 honlap látogatónktól. Nemcsak magánszemélyek, lelkes amatőr természetvédők szolgáltatnak információkat, hanem gyakorta keresnek meg tanintézetek, kutatói csoportok is kérdéseikkel, adataikkal, segítő javaslataikkal. Az így nyert biotikai adatok a Természetvédelmi Információs Rendszer adatbázisát gazdagítják, segítve ezzel jelentési kötelezettségeink és egyéb természetvédelmi feladataink teljesítését is.

 

 

 

A Fővárosi Állat- és Növénykert Állatszeretet Fesztiválján a Vadonleső Program standját az esős idő ellenére is több százan látogatták meg október 2-án. Tanulócsoportok, családok, látogatók tucatjai vettek részt a természetvédelmi totó kitöltésében, nyomfelismerő játékunkban, ismerkedtek a „vadonleső fajaink” életével, természetvédelmi megítélésével, felismerésével. Ezek a személyes élmények, találkozások reményeink szerint további megfigyelési adatok sokaságával gazdagítják majd védett növény- és állatfajaink elterjedési térképeit a Vadonleső Program keretein belül is.

 

 

Sáv bezárása