Ugrás a tartalomhoz
Az Év Emlőse
Vadonleső
Szemléletformálás
Felhívás

VadonleSÜNk!

2014.02.28.
Márciustól VadonleSünk!   2014-ben az év emlőse a keleti sün   A VADONLESŐ Program, a támogató szakmai szervezetekkel egyeztetve, 2014-ben első ízben hirdeti meg az Év Emlőse rendezvénysorozatot, mely minden évben más és más őshonos emlősállatunkra irányítja a figyelmet, ezzel elősegítve azok megismerését és hatékonyabb védelmét.   Az Év Emlőse program első faja a keleti sün (Erinaceus roumanicus). Miért pont a sün?

A Vidékfejlesztési Minisztérium által fenntartott, 2009-ben indult VADONLESŐ internetes természetvédelmi program (www.vadonleso.hu) egyik megfigyelésre kiválasztott faja, a védett keleti sün, amely hazánk egyetlen őshonos sünfaja. A sün az elmúlt évek legnépszerűbb „Vadonlesős” állatává vált, hiszen a honlap látogatói, a lelkes „Vadonlesők”, eddig már több mint 1700 megfigyelési adattal gazdagították Magyarország „sün-térképét”. Sajnos a beküldött adatok több mint a fele azonban elgázolt példányokról érkezett! Az adatok kiértékelése, valamint hazai és nemzetközi példák is arra hívják fel a figyelmet, hogy főleg a tavaszi, udvarlási időszakban és nyár végén, mikor a fiatalok kirajzanak, tömegesen esnek a közúti forgalom áldozatául ezek a különleges kisemlősök. Az Év Emlőse rendezvénysorozat keretében nem csupán a figyelmet szeretnénk erre a védett és különleges kisemlősfajunkra iránytani, hanem gyakorlati védelmüket szorgalmazó elterjedésüket részletesebben nyomon követő programokat is indítunk országszerte. A „Sünbarát kert” kezdeményezéssel a lakott területeken, kiskertekben való biztonságosabb megtelepedésüket, a regionális és országos mese- és képregényíró versennyel pedig népszerűsítésüket, a környezeti nevelésbe való bevonásukat is tervezzük elősegíteni. Az „Év Emlőse a keleti sün” rendezvénysorozat kezdeményezője a VADONLESŐ Program, támogatói pedig a Vidékfejlesztési Minisztérium mellett, a nemzeti park igazgatóságok, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, annak Emlősvédelmi Szakosztálya, valamint a Magyar Emlőstani Társaság.

 

 

A keleti sün (Erinaceus roumanicus) Magyarországon elterjedt, leginkább a fákat, vagy cserjéket legalább elszórtan tartalmazó vidékeken megfigyelhető. A településeken kifejezetten gyakorinak mondható jelenléte. Elsősorban napnyugta után indul táplálékot keresni, mely legtöbbször rovarokból, földigilisztából, évszaknak megfelelő bogyókból és gyümölcsökből áll, de előszeretettel fogyasztja a neki kitett, vagy éppen megdézsmált kutya- és macskaeledelt is. Az év legnagyobb részében kimondottan magányos állatnak nevezhető, a két nem képviselői csak párzáskor keresik egymás társaságát. A fiatal sünfiak anyjuk után döcögve derítik fel a környéket, azonban amint felcseperednek, önálló életet kezdenek. A sün látása viszonylag gyenge, de az éjszakai viszonyok között remek szaglására és kifinomult hallására támaszkodva kiválóan tájékozódik. Kedveli a védettebb, kevésbé nyílt helyeket, gyakran kőfalak, kerítések mentén közlekedik. A hideg téli hónapokat farakások, rőzsekupacok alatt, téli álomban vészeli át. E kedves állatok téli túlélési esélyeit segíthetjük azzal, hogy az év közben levágott gallyakat és a leveleket a bokrok alól nem gyűjtjük össze, hanem kupacokban hagyva menedéket nyújtunk a sünöknek. Veszély esetén összegömbölyödve szúrós tűpárnává változik, és útját csak akkor folytatja, ha újra biztonságban érzi magát. Ez a sajátos védekezési viselkedésük különösen védtelenné teszi őket a közúti gázolások ellen, mivel a gyorsan érkező járművektől megijedve hiába gömbölyödnek össze, az nem védi meg őket. Az óvatos szürkületi vezetés sok sün életét mentheti meg.

Védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

 

A VadonleSÜNkkel kapcsolatos további információk a www.vadonleso.hu honlapon, a VADONLESŐ facebook oldalon (https://www.facebook.com/vadonleso) és facebook csoportban (https://www.facebook.com/groups/vadonleso/) érhetők el.

 

 

 

Pénzes Sándor önkéntesünk felvétele. Köszönjük!

Sáv bezárása