Ugrás a tartalomhoz

Visegrádi Négyek – Természetvédelmi műhelytalálkozó Budapesten

2014.05.30.
A Visegrádi Csoport magyar elnöksége alkalmából, hazánk 2014. május 27-én immár második alkalommal rendezett szakértői szintű természetvédelmi műhelytalálkozót. A műhelytalálkozón dr. Rácz András helyettes államtitkár köszöntötte Csehország, Lengyelország, Szlovákia, továbbá a pannon természetföldrajzi régió révén érintett Románia szakértőit.

English version of the article

A műhelytalálkozó tematikája szorosan kapcsolódott az Európai Bizottság 2014 őszére tervezett, több régiót magába foglaló kezelési szeminárium várható témáihoz. A találkozó során a pannon természetföldrajzi régión belül áttekintettük azokat az élőhelyeket és fajokat, amelyeket korábbi fórumokon természetvédelmi kezelési szempontból kiemelkedő fontosságúnak soroltunk be. Megvitattuk azokat a kapcsolódási pontokat, ahol a régió országainak mindegyike hasonló és egyben megoldásra váró kezelési nehézségekkel néz szembe. A pannon természetföldrajzi régió egyedisége nemcsak a természeti értékeiben, de a természetvédelmi kezelési problémákban is tükröződik. Az erdőssztyepp-tölgyesek és a keményfás ligeterdők természetvédelmi kezelési gyakorlatának sajátságaival kiemelten foglalkoztak a résztvevők. Az országok szakértői megállapították, hogy ezeknek az erdőknek a kezelői közös gyakorlati kihívások előtt állnak, többek között az élőhely leromlását jelző fajok és a klímaváltozás szempontjából is. Az őszi szeminárium előkészítése kapcsán a Bizottság által feltett kérdések kapcsán is közös álláspont kidolgozásáról egyeztettek a résztvevők. A nagyragadozó fajok jelenlegi természetvédelmi helyzetét külön napirendi pont alatt tárgyalták meg a szakértők.


A jó és kötetlen hangvételű ülés eredményesen zárult. A résztvevő visegrádi országok és Románia szakértői egyetértettek abban, hogy közös határon átnyúló megfelelő finanszírozású természetvédelmi projektek az egyes élőhelyek természetvédelmi helyzetének javítását nagyban segítenék a jövőben. A határon átnyúló kapcsolatok megtartása és további erősítése ezért kiemelt fontossággal bír.

Szlovákia külön jelezte és hangsúlyozta, hogy a Visegrádi Csoport soron következő szlovák elnökségének keretében a természetvédelmi szakértői műhelytalálkozó hagyományát folytatni kívánja.

Sáv bezárása