Ugrás a tartalomhoz

Vizes Élőhelyek Világnapja a Földművelésügyi Minisztériumban

2015.02.10.
A természetvédelem jeles napjainak sorában február 2-a a Vizes Élőhelyek Világnapja. 1971-ben ezen a napon írták alá az iráni Ramsarban azt az egyezményt, amely a vizes élőhelyekről, azok megőrzéséről szól. A Ramsari Egyezmény a természetvédelmi államközi megállapodások legrégebbike. A Világnapról 2015-ben a Földművelésügyi Minisztérium a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottsággal karöltve egy gazdag témájú előadóülésen emlékezett meg.

Az Egyezménnyel eredetileg a rohamosan csökkenő vízimadár-állományoknak kívántak a csatlakozó országok védelmet biztosítani. A tapasztalatok azonban hamar rávilágítottak arra, hogy önmagában az élőhelyek védelme nem elegendő, magát az egységes ökológiai rendszert kell megőrizni, amely képes az ott előforduló fajok megtartására is.

Magyarország 1979-es csatlakozását követően napjainkig 29 vizes élőhelyet jelölt a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek jegyzékére, mintegy 243 410 ha kiterjedéssel.

 

A magyarországi ramsari területek a Kárpát-medence szinte valamennyi jellemző vizes élőhelytípusát magukba foglalják: tavakat, mocsarakat, szikes tavakat, lápokat, holtágakat, folyószakaszokat, nedves réteket, valamint ember alkotta halastavakat, víztárolókat, sőt, egyedülálló módon még egyes földalatti, barlangi vizeket is a Baradla-barlang vízrendszerén keresztül. A világon összesen 13 határon átnyúló ramsari terület található, amelyből négy hazánkat is érinti. A magyarországi ramsari területek megőrzésére jogszabályi garanciát jelent, hogy többségük országos védelmet élvez, hazánk 2004-es uniós csatlakozásakor pedig minden magyarországi ramsari terület beépült a Natura 2000 ökológiai hálózatba is – emelte ki megnyitójában dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár úr.

 

 dr. Rácz András helyettes államtitkár

 

Az egyezményben vállalt kötelezettségek teljesítését a környezetvédelemért is felelős miniszter által felkért szakmai bizottság, a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottság is segíti.

 

2015-ben a Vizes Élőhelyek Világnapjának nemzetközileg meghirdetett jelmondata:

 

„Vizes élőhelyek a jövőnkért – csatlakozz hozzánk!”

 

 

A vizes élőhelyek megtartásában, fejlesztésében a Ramsari Egyezmény Nemzetközi Titkársága ebben az évben a jövőt építő ifjúságra fókuszál, őket megszólítva a víztől függő ökoszisztémák megőrzésének stafétabotját nyújtja feléjük.

 

A világnap alkalmával rendezett előadóülésen egyebek közt a vonuló vízivad populációk megőrzésének kihívásairól, az őrségi mocsárrétek világáról, az inváziós, idegenhonos halfajok viselkedés-ökológiai jellemzőiről hangzottak el előadások. A két éve indult, nagyon sikeres Ifjú Kócsagőr mozgalom tavalyi országos második helyezettjének a Kolon-tó értékeit bemutató munkája szintén illeszkedett a világnapi előadássorozatba, ugyanúgy, mint a Világörökség részét képező és egyben ramsari területnek minősülő Baradla-barlang vizes élőhelyeit bemutató 3 D-s vetítéssel egybekötött bemutató is.

A vizes élőhelyek megőrzésében betölthető mintaértékű gazdálkodói hozzáállást jelentő Szomor Ökofarm is bemutatásra kerül Karácsony Sándor kisfilmje segítségével.

 

 

A Ramsari Egyezmény Nemzetközi Titkársága pedig egy vizes ökoszisztémákat bemutató ifjúsági fotópályázatot is meghirdetett erre a tavaszra, a 15-24 éves korosztály számára.

A pályázatra szánt képeket az Egyezmény honlapjára lehet 2015. március 2-ig feltölteni. A feltöltők között a Ramsari Titkárság nyereményt sorsol ki.

 

 

Sáv bezárása