Ugrás a tartalomhoz

20 éves évfordulók az európai természetvédelemben

2012.05.16.
Idén 20 éves az Európai Unió élőhelyvédelmi irányelve, amely óvja a természetes élőhelyeket, a vadon élő állatokat és növényeket. Ugyancsak 20 éve annak is, hogy az Európai Unió útjára indította környezetvédelmi politikáját támogató pénzügyi alapját, a LIFE programot.

A Natura 2000 hálózat részét képező különleges természetmegőrzési területeket az irányelv alapján jelölték ki annak érdekében, hogy Európa biológiai sokfélesége megőrizhető legyen. Magyarországon 46 élőhelytípus, 105 állatfaj és 36 növényfaj védelmét 479 különleges természetmegőrzési terület biztosítja. Az élőhelyvédelmi irányelv alapján a Natura 2000 hálózat részét képezik az 1979-ben megjelent, vadon élő madarak védelméről szóló irányelv szerint kijelölt különleges madárvédelmi területek is. Magyarországon 91 madárfaj fennmaradását 56 különleges madárvédelmi terület segíti. Magyarországon mintegy 1,99 millió hektárt ölel fel a Natura 2000 hálózat, ez az ország területének 21%-a.

 

Hazánk EU csatlakozásával az Unió kiegészült a pannon biogeográfiai régióval, melyet legnagyobb arányban hazánk képvisel. Magyarországnak így kiemelkedő szerepe van az Európai Unió természeti értékeinek megóvásában.

 

Ugyancsak 20 éve annak is, hogy az Európai Unió útjára indította környezetvédelmi politikáját támogató pénzügyi alapját, a LIFE programot. Magyarország 2001 óta vesz részt a programban, azóta összesen 26 természetvédelmi LIFE projekt nyert támogatást, összesen 27,1 millió euró uniós forrással. A hazai LIFE projekteknek köszönhetően növekedésnek indult többek között a kék vércse, a túzok és a kerecsensólyom állomány, sikerült megalapozni a kipusztulással fenyegetett rákosi vipera megőrzését, valamint számos területen jelentős élőhelyfejlesztést sikerült végrehajtani, így például a hortobágyi szikes pusztákon és a Nagykőrösi pusztai tölgyesekben.

 

A két, természetvédelemben kiemelkedő jelentőségű évfordulót az alábbi rendezvényekkel ünnepeljük:

  • Május 17. „Az élőhelyvédelmi irányelv és a LIFE program 20. évfordulója” című szakmai nap a Vidékfejlesztési Minisztérium Darányi Ignác termében az Energia Központ Nonprofit Kft-vel együttműködve.
  • Május 20. „20 éves a LIFE-program! – legféltettebb természeti értékeink seregszemléje”, a Fővárosi Állat- és Növénykert Barlangtermében a nagyközönség részére is bemutatásra kerülnek a LIFE-program által finanszírozott élőhelyrekonstrukciós és fajvédelmi projektek a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Fővárosi Állat- és Növénykert, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium közös szervezésében.
    Az érdeklődőket egész nap előadásokkal és filmvetítéssel várjuk. A program az állatkerti belépővel rendelkező látogatók számára ingyenes.

 

Bővebb információ a Natura 2000 hálózatról és a LIFE programról:

https://termeszetvedelem.hu/

http://www.natura.2000.hu/

http://ec.europa.eu/environment/life/home

http://www.energiakozpont.hu/life/bevezeto

 20 éves a LIFE-program! – legféltettebb természeti értékeink seregszemléje

2012. május 20.

Fővárosi Állat- és Növénykert, Barlangterem

PROGRAM

 

10:00 – Sashalmi Éva (VM) nyitóelőadása: Natura2000 és LIFE 20 éve

 

10:20 – Filmvetítés: Kígyók arisztokratája

 

10:45 – Filmvetítés: Egy madár visszatér

 

11:15 – Fidlócky József (MME) előadása: A kerecsensólyom védelme ÉK-Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában

 

11:30 – Filmvetítés: Parlagisas-védelem Magyarországon

 

12:00 – Filmvetítés: Ketten egy fészekben

 

12:55 – Filmvetítés: Natura 2000: Safeguarding Europe’s species and habitats

 

13:00 – Szabó Gyula (HNPI) előadása: Gyepterületek rehabilitációja és mocsarak védelme az egyek-pusztakócsi mocsárrendszer területén

 

13:15 – Filmvetítés: A vókonyai puszták újjáéledése

 

13:45 – Petróczi Imre (BFNPI) előadása: Élőhely helyreállítás és gyepkezelés a Felső-Kongó-mezőn (Tapolcai-medence, Szigliget)

 

14:00 – Filmvetítés: Természetvédelem a Dunántúlon

 

14:35 – Verő György (DINPI) előadása: Kiemelt jelentőségű élőhelyek megőrzése a Turjánvidék Natura 2000 terület déli egységén

 

14:50 – Filmvetítés: Tölgyek a homokon

 

15:15 – Peti Erzsébet (NÖDIK) előadása: Pannon Magbank létrehozása a magyarországi vadon élő edényes növények hosszú távú ex-situ megőrzése céljából

 

15:30 – Filmvetítés: A tartós szegfű

 

16:00 – Filmvetítés: Túzokvédők

 

16:30 – Fábián Zsófia (NIMFEA) előadása: Élőhelyrehabilitáció és tájmegőrzés Pásztó pusztán

 

16:45 – Filmvetítés: Tiszát ért folyószabályozási folyamatok

 

16:55 – Filmvetítés: Szabadság-sziget

 

 

Sáv bezárása