Ugrás a tartalomhoz

Természetfilmek a KvVM Zöld Galériában

2009.02.02.
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld-Pont Szolgálat filmklubja folytatódik. A 2009. első félévi filmprogram a Csizmazia György Országos Természetfilm-fesztivál filmjeiből mutat be válogatást. Havonta egy-egy szerda délután várjuk az érdeklődőket a KvVM Zöld Galériában.

A KVVM Társadalmi Kapcsolatok Osztálya Zöld-Pont Szolgálat 2009. első félévi természetfilmes programja



A pusztaszeri természetfilm-fesztivál filmjei


A vetítések minden alkalommal 17.00h-tól kezdődnek.




2009. február 4. (szerda)

A telep elköltözött (profi)
Rendezte: XANTUS ÁRON (14\’). Gyártó: Xantusfilm s.r.l./Mtv Zrt., 2003.

A Duna deltájában, a szigorúan védett Bioszféra Rezerváció mai területén a nyolcvanas években lázálomba illő területrendezési és ipartelepítési program megvalósításába kezdtek. A kommunista pártkezdeményezésnek – a környezetromboló hatásokon túl – máig érezhető szociológiai következményei vannak, maradtak. A munka nélkül tengődő deltalakók ma visszasírják a Ceausescu-korszakot, melytől jólétüket várták…

A kenyeri erőmű (profi)
Rendezte: BARTAL TÍMEA (4\’). Gyártó: Hainer István, 2008.

Energia előállítása természetbarát módon – már a próbaüzemi munkák zajlanak a kenyeri mini vízi erőműben. A 2,1 milliárdos beruházás jórészt magántőkéből valósult meg. Az erőműben annyi energiát termelnek, amely éves szinten 3000 család ellátására elég. A szakemberek szerint a létesítmény mégis a lehető legjobban illeszkedik a környezetéhez, és igyekeztek azt természetbarát módon megépíteni. A hallépcső segítségével a folyóban élő halak vándorlása is biztosított.


Töretlen látóhatár (profi)
Rendezte: CSÉKE ZSOLT (25\’). Gyártó: \”Kamera a hátizsákban\” Produkció, 2008.

A pusztát járók szeme – a Petőfi Sándor által is leírt – töretlen látóhatárt olykor ma már hiába keresi. A XX. század ipari és mezőgazdasági fejődésének és modernizációjának nemritkán igencsak esztelen lépései a Hortobágyot is elérték, és a végtelen pusztán még ma is látható sebeket ejtettek…

Gyalogosan a Zemplénben (amatőr)
Rendezte: NÉMETH BERTALAN (18\’). Gyártó: Németh Bertalan, 2008.

Gyalogos túra Gönctől Füzérradványig. Az útba eső látnivalók, nevezetességek rövid bemutatásával.




2009. március 4. (szerda)


Varjú-vár és testamentum (amatőr)
Rendezte: KÓS BÉLA (42\’). Gyártó: Kós Béla, 2007.

A film bemutatja Erdély egyik csodálatos táján, Kalotaszegen 1910-ben Kós Károly építész, író által tervezett \”Varjú-várat\” és festői környezetét. A film Kós Károly művészi örökségével, a \”Testamentum\” kalligrafikus írásmű képsoraival zárul.


Az én Afrikám – Sossusvlei, Sperrgebiet (profi)
Rendezte: SÁFRÁNY JÓZSEF (15\’). Gyártó: MTV Zrt., 2007.

A világ legmagasabb homokdűnéi a Namíb sivatag atlanti részén találhatók. A vörös homok állandóan vándorol, nap mint nap új formákat vesz fel. Szomszédságában a Sperrgebiet, a világ legnagyobb zárt területe, az itt nagy mennyiségben található gyémánt miatt.




2009. április 8. (szerda)

Hany Istók legendája (profi)
Rendezte: SIKLÓSI SZILVESZTER (40\’). Gyártó: FilmArt Kft, 2008.

Iskolás gyerekek egy csoportjával járjuk végig az 5 km hosszú Hany Istók tanösvényt, amely a Hanságbeli Bősárkány és Öntésmajor között található. Itt ismerkedünk Hany Istók legendájának különböző variációival, és egyben azzal a természeti környezettel, amelyben a legenda hőse a feltételezések szerint élt. Vezetőnk, Nagy László a nemzeti park nyugalmazott természetőre. Beszél növényekről, állatokról, madarakról, környezetről, időjárásról, évszakok változásairól stb.


A sebhelyes, a zöldfülű és a kibic (amatőr)
Rendezte: KONCZ ANDRÁS (5\’). Gyártó: Koncz András, 2005.

Az erdő mélyén egy kidőlt fatörzsön folyik a küzdelem. A cél egy kapu, amin keresztül élelemhez juthatna néhány bogár. Ám csak az egyikük lehet a győztes…

Vadmák (profi)
Rendezte: KORMOS ILDIKÓ (12\’). Gyártó: Dunatáj Alapítvány, 2007.

Költők és festők múzsája, a vadmák útszéli gyom és gyönyörű gyógynövény… és otthont ad a habos nyálkaruhába bújt kabócalárváknak.


Az istenek eledele (Ambrosia artemisiifolia) (amatőr)
Rendezte: BOJTOS GÁBOR (3\’). Gyártó: Bojtos Gábor, 2008.

A parlagfű bemutatása három rövid tételben. Valamiért mindig elfelejtjük megemlíteni vérzéscsillapító hatását…



2009. május 6. (szerda)

\”Az évszázad bőnözője\” (Az Aradi-ügy) (profi)
Rendezte: SIKLÓSI SZILVESZTER – TÓTH-SZÖLLİS ANDRÁS (44\’). Gyártó: Elefánt Stúdió Kft., 2007.

Aradi Csabának, a Hortobágyi Nemzeti Park volt vezetőjének abszurd kalandja a politikával. A film egyszerű eszközökkel vázolja fel a szakember élményeit és köríti azokat a hazai sajtóban párhuzamosan megjelent cikkekkel és nyilatkozatokkal.

Szigetközi lovasok (profi)
Rendezte: BARTAL TÍMEA (5\’). Gyártó: Hainer Film Bt., 2007.

Természetközeliség és lovaglás – ezt jelenti a Szigetköz, egyben. A vadregényes táj rengeteg lehetıséget kínál a lovassport kedvelőinek. A természeti értékekben gazdag régióban azonban mindössze kettő, a Gazdasági Minisztérium megbízásából a Magyar Turisztikai Lovas Szövetség által minősített istálló található, a többi elsősorban hobby lovaglásra lenne alkalmas.

A Sas-hegy és a város (profi)
Rendezte: GADÓ GYÖRGY PÁL (11\’). Gyártó: Gadó György Pál, 2008.

A Budai Tájvédelmi Körzet 30, a Budai Sas-hegy természetvédelmi terület 50 éves. Világviszonylatban egyedülálló, hogy egy kétmilliós fővárosban olyan természeti értékeket képviselő területek találhatók, mint az említett két terület.


2009. június 3. (szerda)

A madáretető vendégei (profi)
Rendezte: NAHLIK NÁRCISZ (60\’). Gyártó: Erdı P. R. Bt., 2006.

A filmből megismerhetjük az etetőre járó madárfajokat, étkezési és egyéb szokásaikat, kedvenc eledeleiket. A madárbarátok hasznos információhoz juthatnak azzal kapcsolatosan, hogy miként működtethetik az etetőt úgy, hogy az mind a madarak, mind az emberek örömére szolgáljon.





2009. július 8. (szerda)

A Túr-mente természeti értékei (profi)
Rendezte: SZABÓ D. ZOLTÁN (25\’). Gyártó: Erdélyi Kárpát Egyesület, 2007.

A Túr folyó romániai szakasza sokat megőrzött a hajdani kanyargó, holtágakkal és ártéri erdőkkel teletűzdelt vízi világból. Az itt létrehozott természetvédelmi terület látnivalóit fedezhetjük fel, két kerékpáros turista szemszögéből. Utunk során holtágak partján szemlélődnek, rábukkannak egy fekete gólya fészkére, szemügyre veszik a vidéket a Kishegy tetejéről, majd kenuba ülve eveznek le a folyón.



Pápua Új Guinea – egy másik időzóna (profi)
Rendezte: MOLNÁR ATTILA DÁVID (26\’). Gyártó: Természetfilm.hu Egyesület, 2006.

Pápua Új Guinea a bioperzitás – vagyis a fajok sokfélesége – szempontjából kiemelt fontosságú terület. Esőerdőkkel borított hegyeit ugyanaz a sokszínűség jellemzi, mint a
szárazföldet füzérként körülölelő korallzátonyokat. Filmünk a víz alá kalauzolja a nézőt, olyan emberek szemével mutatva be ezt a tájat, akik éveket szenteltek az életükből Pápua Új-Guinea megismerésére.




A filmekkel kapcsolatban érdeklődni lehet:


URAI Róbert
Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Zöld-Pont Szolgálat
Budapest, Fő utca 44-50. H-1011
www.kvvm.hu, www.nemzetipark.gov.hu
tel: (+36 1) 457 3440
fax: (+36 1) 457 3354
e-mail: urai@mail.kvvm.hu
Zöld-szám / Toll-free phone in Hungary: 06-80-40 11 11

Sáv bezárása