Ugrás a tartalomhoz

A DÉMÁSZ madárvédelmi újítása a Kiskunságban

2006.12.04.

   Az áram okozta madárelhullások több mint 20 éve ismertek Magyarországon. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületi által az elmúlt időszakban végzett, középfeszültségű oszlopokon történt felmérések szerint több tucat madárfaj sok száz, áramütés következtében elpusztult példányát találták meg, amelyek között számos védett és fokozottan védett faj volt, így parlagi sas, kerecsensólyom és szalakóta is.

   A DÉMÁSZ Nyrt. kiemelten kezeli a madárvédelmet, ezért újabb és újabb madárvédelmi akciókat tervez. Madárvédelmi munkájukba a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet és az érintett nemzetipark-igazgatóságokat is bevonják. Az elmúlt 35 évben közel ezer gólyafészektartót helyeztek el oszlopokon. Ezzel párhuzamosan madárvédő szigetelőpapucsokat is helyeznek ki, amelyek célja, hogy megvédjék az oszlopra szálló madarakat az áramütéstől. A transzformátor-állomások leszálló vezetékeit pedig burkolt vezetékekkel váltják ki a madárvédelmi szempontból kiemelt helyeken.

   A közelmúltban olyan innovatív fejlesztés alkalmazását kezdte meg a cég, amely végleges megoldást jelenthet az áramütéses madárpusztulások hosszú távon történő megszüntetésére. Kísérleti céllal üvegszállal erősített, műanyagból készített keresztkar kifejlesztését kezdeményezték, amelyet a korábbi típusokal szemben már nem kell szigetelni ahhoz, hogy a madarakra ne jelentsen veszélyt. 2006. december 1-én Izsák mellett, a Kiskunsági Nemzeti Park területén 6 darabot helyeztek ki az új oszlopfej-típusból. A kísérleti projektet teljes folyamatában a DÉMÁSZ finanszírozta.

Sáv bezárása