Ugrás a tartalomhoz

Elsőként ünnepeltük a 20 éves évfordulót!

2012.05.24.
Európai Unió szerte ünnepségsorozat indult az idén 20 éves élőhelyvédelmi irányelv és LIFE program tiszteletére. A programsorozatot Magyarország kezdte meg május 17-én a Vidékfejlesztési Minisztériumban, illetve 20-án a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében a Fővárosi Állat- és Növénykertben megtartott ünnepi rendezvényekkel. A színvonalas előadások és filmek a Natura 2000 hálózat eddigi történetét és megannyi LIFE pályázatot népszerűsítettek.  

A két, természetvédelemben kiemelkedő jelentőségű évfordulót az alábbi rendezvényekkel ünnepeltük:

  • Május 17. „Az élőhelyvédelmi irányelv és a LIFE program 20. évfordulója” című szakmai nap a Vidékfejlesztési Minisztérium Darányi Ignác termében az Energia Központ Nonprofit Kft-vel együttműködve. Az ünnepnapon részt vett az Európai Bizottság képviselője, hivatásos természetvédők, hazai kutatók, civil szervezetek és más intézményekből érkező szakemberek. Színvonalas előadások hangzottak el mind az élőhelyvédelmi irányelv és Natura 2000, mind a LIFE program témakörben. Szó esett többek között a hazai Natura 2000 területek kijelöléséről, a jelenlegi és jövőbeli feladatokról az EU 2020-ig szóló biológiai sokféleség stratégiája tükrében, valamint a finanszírozási lehetőségekről. A délutáni szekcióban a LIFE programot mutattuk be, az általános tudnivalókon túl természetvédelmi és környezetvédelmi projekteket ismerhettünk meg.

 

 

  • Május 20. „20 éves a LIFE-program! – legféltettebb természeti értékeink seregszemléje”, a Fővárosi Állat- és Növénykert Barlangtermében a nagyközönség részére is bemutatkoztak a LIFE-program által finanszírozott élőhelyrekonstrukciós és fajvédelmi projektek a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Fővárosi Állat- és Növénykert, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium közös szervezésében.
    A napfényes tavaszi időben az érdeklődők egész nap színesen illusztrált, érdekfeszítő előadásokat hallgathattak és izgalmas filmeket nézhettek a Barlangteremben.

 

Bővebb információ a Natura 2000 hálózatról és a LIFE programról:

https://termeszetvedelem.hu/

http://www.natura.2000.hu/

http://ec.europa.eu/environment/life/home

http://www.energiakozpont.hu/life/bevezeto

Sáv bezárása