Ugrás a tartalomhoz
Az Év Emlőse
Vadonleső
Szemléletformálás
Rendezvény

Fürge ürgék és barátaik

2015.11.18.
November 14-15-én, szombaton és vasárnap a Vadonleső Program, a Magyar Természettudományi Múzeum, hazánk nemzeti park igazgatóságai valamint a „Raptorsprey” LIFE Program az „Év emlőse az ürge” programsorozat zárásaként kétnapos természetvédelmi családi kavalkádot szervezett a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Mintegy 2 000 látogatója volt annak a kétnapos természetvédelmi rendezvénynek, amellyel mind a tíz nemzeti park igazgatóság, a Vadonleső -, valamint és a „Raptorsprey” LIFE Program képviseltette magát a Magyar Természettudományi Múzeumban.

 

 

Az ide látogató gyerekek, családok és érdeklődők mindkét napon „hálójátékban” is bekapcsolódhattak, melynek keretében az egyes standoknál izgalmas, játékos feladatokat, természetismereti feladványokat oldottak meg, melynek garantált jutalma sem maradt el. A szorgalmas „vadonlesők” ugyanis a nemzeti park igazgatóságok, a Vadonleső- valamint a LIFE Program apró ajándéktárgyaiból, természetvédelmi kiadványaiból választhattak. Nagy volt a nyüzsgés az asztaloknál, padoknál, sokszor nem lehetett látni a látogatóktól, a játszó gyerekektől a standok munkatársait. A múzeum Kupolacsarnokát egész nap a jókedvű gyerekzsivaj, zsibongás töltötte be.

 

 

A múzeum másik része adott otthont a VERSengő ürgék gyerekillusztráció kiállításnak is, amely a kortárs költők ürgeverseire készített fantasztikus gyerekillusztrációkat mutatták be. Ez a kiállítás tavaszig a múzeum időszakos kiállításaként tekinthető meg, míg 2016-ban országos vándorútra indul a nemzeti parki látogatóközpontokban.

 

 

Vincze Bálint paksi fotóművésznek két fotókiállítása is sok látogatót vonzott, rengetegen nézték, kommentálták a fantasztikus, közeli ürge felvételeket. A hazánkban első ízben bemutatott úgynevezett lentikuláris fotóin pedig az ürgék ráadásul látszólag meg is mozdultak, elbűvölve ezzel gyerekeket, felnőtteket egyaránt.

 

A hazai természetfotósok kiválóságai, dr. Altbäcker Vilmos, Hollósi Zoltán, dr. Kalotás Zsolt, Kércz Tibor, Máté Bence, Novák László, dr. Takács András Attila valamint Vincze Bálint pedig „ÜrgeNézőPontok” című kiállításukon mutatták be, hogy a képekbe csempészve kicsit a saját személyiségüket,ők miként látják és láttatják az ürgéket.

 

De sok látogatót vonzottak a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak interaktív természetismereti bábjátékai is, melyek főszereplői az ürgék, a földikutyák és a viperák voltak.

 

Zengett a terem a nevetéstől és a népdaloktól Navratil Andrea népdalénekesnő és Róka Szabolcs népzenész, mesemondó műsora alatt is, gyerekek és szüleik tucatjai hallgatták műsorukat, sőt a végén még táncra is perdültek sokan Andrea hívó szavára, dalára.

 

 

Két gyerekkoncert is színesítette a szombatot és a vasárnapot.

Kardos-Horváth János, a Kaukázus, a Kafkaz valamint a Hahó zenekar énekese „Földlakó’” címmel tartott koncertjén énekelt és énekeltette meg a gyerekeket.

 

Vasárnap pedig a program zárásaként Gryllus Vilmos. a Kaláka együttes tagja „Őszi dalok” címmel adott nagysikerű koncertet, amelynek végén a fellelkesült hallgatóság alig akarta elengedni őt, újabb és újabb dalokat kérve, énekelve.

 

 

Sáv bezárása