Ugrás a tartalomhoz
Geodiverzitás
Természeti emlék
Földtudományi természetvédelem
Szemléletformálás
Tájvédelem
Eredményhirdetés
Rendezvény

Kaptárkőnap Szomolyán

2015.04.13.
A hazai kaptárkő előfordulások védetté nyilvánításának és a bükkaljai kőkultúra méltatása mellett tájegységi értéktár bizottság megalakításának bejelentésére, nemzeti parki termék védjegyhasználati szerződések helyi termelők részére történő átadására, valamint kaptárköves fotópályázat eredményhirdetésére és a pályaműveket bemutató kiállítás bemutatására is sor került 2015. április 10-én Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter részvételével.

2014. november eleje óta minden ismert hazai kaptárkő előfordulás kiemelt természetvédelmi oltalomban részesül. A 17/2014. (X. 27.) FM rendeletben 41 új természeti emlék létesítése és a már korábban védetté nyilvánított nemzeti parkokban, tájvédelmi körzetekben található 12 kaptárkő előfordulás lehatárolása mellett e területek természetvédelmi kezelési tervének kihirdetésére is sor került.

Fényképezte: Pelsőczy Csaba


A kaptárkövek a bükkaljai kőkultúra talán leglátványosabb, természeti és kultúrtörténeti jelentőséggel egyaránt rendelkező hordozói. E hagyományos, az országban egyedülálló kőkultúra egyéb, keletkezési idejüket tekintve is közelebbi elemei a könnyen faragható, alakítható bükkaljai riolittufákban, ignimbritekben és -ből kialakított sziklahelyiségek (borospincék – olykor faragványokkal díszítve, barlanglakások, istállók), kőfaragványok (feszületek stb.) mind-mind helyet kaphatnak majd abban a tájegységi értéktárban, amelynek megalakítását szintén a rendezvényen jelentette be Guczi István szomolyai polgármester.

Nem csupán a kaptárkövek megörökítésére, hanem színvonalas, művészi igényű bemutatására irányult a Kaptárkő Kulturális és Természetvédelmi Egyesület és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) által közösen kiírt fotópályázat, amelynek eredményhirdetésére és díjkiosztására szintén a Kaptárkőnap keretében került sor. A díjazott alkotások az összes pályaművel együtt a szintén a rendezvényen megnyitott kiállításon tekinthetők meg a szomolyai közösségi házban.

A Bükkalja és a tágabb környék kézműves termelői már több éve együttműködnek a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal a Nemzeti Parki Termék Védjegy program keretében. A Kaptárkőnap alkalmából Dr. Fazekas Sándor miniszter adta át 17 termelőnek a Nemzeti Parki Termék Védjegy használatáról szóló elismerő oklevelet és szerződést.

Fényképezte: Pelsőczy Csaba


A Kaptárkőnapon a Nemzeti Parki Termék védjeggyel rendelkező és további helyi termékeket kirakodóvásáron mutatták be és kínálták az érdeklődőknek a termelők. Mellettük a Bükki, a Duna–Ipoly és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság is bemutatkozott a látogatóknak.


                                               Fényképezte: Pelsőczy Csaba


Délután a Szomolyai-kaptárkövek természetvédelmi területen Dsupin Pál népzenész töröksíp zenéje által kísért terepi bejárás, majd rendhagyó műhelykonferencia keretében az adott téma szakértői adtak áttekintést a vendégeknek, érdeklődőknek a kaptárkövek kutatásának eddigi eredményeiről, a Bükkalja természetföldrajzi adottságairól és tájvédelmi kérdéseiről, a kaptárkövek és környezetük kultúrtörténeti-régészeti vonatkozásairól, védetté nyilvánításuk szakmai előkészítéséről, valamint a megőrzésük, bemutatásuk érdekében elvégzett tevékenységekről, elképzelésekről, tervekről.

 

 

 

 

Sáv bezárása