Ugrás a tartalomhoz
Biológiai sokféleség
CITES
Fajok védelme
Konferencia

Képzést tartott a CITES igazgatási hatóság a természetvédelmi hatóságok részére

2017.04.27.
A veszélyeztetett fajok illegális kereskedelme világszinten aggasztó méreteket ölt, és több ezer faj fennmaradását veszélyezteti. A kereskedelem ellenőrzésében és a jogellenes cselekmények megfékezésében Magyarországnak – földrajzi fekvéséből adódóan – kiemelkedően fontos szerepe van. Ehhez elengedhetetlen a végrehajtásban dolgozó szakemberek rendszeres képzése és továbbképzése.

 

Ennek érdekében 2017. március 29-re a Földművelésügyi Minisztérium, mint a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) hazai Igazgatási Hatósága, képzést szervezett az új hatósági struktúrában a kormány-, illetve járási hivatalokban dolgozó, a CITES területi feladatainak végrehajtásáért idén január 1-től felelős munkatársak részére. Az eseményt jelentős érdeklődés övezte, az illetékes hatóságok több mint 50 fővel képviseltették magukat, ami egyedülállóan magas szám a CITES hazai végrehajtásával kapcsolatos képzések történetében.

Korábban soha ennyien nem vettek részt CITES képzésen a természetvédelmi hatóságok részéről. A szakemberek részletes tájékoztatást kaptak a CITES működéséről, nemzetközi előírásairól, a hatálya alá tartozó főbb állat- és növénycsoportokról, a vonatkozó európai uniós és hazai szabályozásról, az engedélyezésről, ellenőrzésről, a nyilvántartás vezetéséről és az eljárások lefolytatásáról.

Fontos hogy a témával foglalkozó munkatársak naprakész tudással rendelkezzenek, ezért az előadók különös figyelmet fordítottak azon fajokra (pl. jákópapagáj), amelyek besorolása az adott faj természetvédelmi helyzetére tekintettel a CITES Részes Feleinek 17. Konferenciájának döntése értelmében a közelmúltban megváltozott, és kereskedelmükre a jövőben szigorúbb szabályozás vonatkozik.

Sáv bezárása