Ugrás a tartalomhoz

Kibővül az Akadálymentes Égbolt megállapodás aláíróinak köre

2012.11.26.
Az elektromos szabadvezeték-hálózat és a kapcsolódó berendezések által okozott madárpusztulás felszámolása, megszüntetése évtizedek óta kihívást jelent világszerte a természetvédők, az érintett áramszolgáltató gazdasági társaságok és az illetékes hatóságok számára. Világviszonylatban hatalmas természeti veszteségek származnak a szabad vezetékek miatt a madarakat érő áramütésekből és egyéb sérülésekből.

2008. február 26-án írták alá a Magyarországon működő áramszolgáltató vállalatok, továbbá a természetvédelemért felelős tárca és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az Akadálymentes Égbolt megállapodást, amelynek célja a szabadvezetékek madárvilágra kifejtett káros hatásainak kiküszöbölése 2020-ig. A megállapodás alapján a természetvédők és az áramszolgáltatók között meglévő évtizedes jó együttműködés még szorosabb és strukturáltabb keretek között folytatódott és folytatódik tovább. A közös munkának számos, a gyakorlati természetvédelemben megmutatkozó és nemzetközi szinten is kiemelkedő eredménye született. Az elmúlt években számos mérföldkövet sikerült elérni, a közös munka eredményeként megjelent például a „Környezetbarát 22 kV-os szabadvezeték hálózat Irányterv”, megrendezésre került több nemzetközi konferencia, amelyeken összesen 28 országnak adhattuk át a hazai tapasztalatokat és megszületett a Budapest Deklaráció, amelynek hatására az Európai Bizottság is útmutató kiadását tervezi a szabadvezetékek és a Natura 2000 hálózat kapcsolatrendszeréről. Elindultak és jelenleg is folynak a legveszélyesebb vezetékszakaszok madárbarát átalakítását nagy léptékben megvalósító, európai uniós társfinanszírozású projektek, amelyek során az áramszolgáltató vállalatok is jelentős részt vállalnak.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. (MAVIR ZRt.) és az Agria Ökoszisztéma Kft., bár már évek óta aktívan részt vesz az Akadálymentes Égbolt megállapodásban foglaltak végrehajtásában, hivatalosan 2012. november 16-án csatlakozott a megállapodáshoz. Ezzel vállalják, hogy lehetőségeik mentén törekszenek az elektromos szabadvezetékek által okozott madárpusztulások felszámolásának előmozdítására Magyarországon. A megállapodás aláíróinak köre ezennel tizenegyre nőtt.

 

Az önkéntességen alapuló megállapodás résztvevőivel való együttműködés lehetőségeket kínál a MAVIR ZRt. és az Agria Ökoszisztéma Kft. számára, hogy még hatékonyabban valósíthassa meg madárvédelmi tevékenységeit.

A MAVIR ZRt. a magyarországi madárvédelem évtizedek óta tevékeny szereplője. A 2012-es év – természetvédőkkel együttműködésben – megvalósult kiemelkedő projektje a kerecsensólyom-műfészek bekamerázása, amely révén tavasztól nyár végéig, költésen keresztül a fiókák kirepüléséig minden érdeklődő a nap 24 órájában figyelemmel kísérhette hazánk fokozottan védett madarainak mindennapjait. Természetben megvalósuló madárvédelmi aktivitásain túl madárvédelmi konferenciák, továbbá az Akadálymentes Égbolt Koordinációs Bizottság éves ülésének szervezőjeként és házigazdájaként alkalmat teremt a madárvédelem terén elért eredmények megismertetésére, jövőbeli együttműködési területek kijelölésére.

Az Agria Ökoszisztéma Kft. a csatlakozás idején a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve egy igen jelentős, hazánkban eddig páratlan nagyságrendű madárvédelmi célú hálózat-kiegészítés terveit készíti elő.

Az aláírási ceremóniát követő megbeszélésen az Akadálymentes Égbolt megállapodás résztvevői beszámoltak az elmúlt egy év legjelentősebb tevékenységeiről, megvitatták a szabadvezetékek madárbarát műszaki megoldásait tartalmazó, 2013-ra tervezett VÁT-H21-es típustervet és az országos, a természetvédelmi adatokat is tartalmazó térinformatikai adatbázis felépítésével kapcsolatos kérdéseket.

Sáv bezárása