Ugrás a tartalomhoz

Lásd és Védd - Kiállítás a védett és veszélyeztetett állat és növényfajok illegális kereskedelméről

2017.10.17.
Az Állatok Világnapja alkalmából 2017. október 4-én nyitotta meg kapuit a Csongrád Megyei Kormányhivatal új időszakos kiállítása, melynek témája a vadon élő növény- és állatfajokkal folytatott növekvő illegális kereskedelem és annak természetpusztító hatásai.
 A tárlat a találó „Lásd és Védd!” címet kapta, hiszen célja annak bemutatása, hogy milyen veszélyek fenyegetik napjaink élővilágát, és felhívni a látogatók figyelmét arra, hogy mit tehetnek, akár egyénileg is, az állatok és növények illegális kereskedelme ellen.A kiállítást dr. Juhász Tünde Kormánymegbízott asszony nyitotta meg a nagyközönség számára. A tárlatot a Magyarországra jogellenesen behozott, és a hatóságok által elkobzott tárgyak alkotják, melyek között az elefántcsontból készült karkötőktől kezdve az aligátorbőr táskákon, kígyópálinkákon és kőkorall szuveníreken át a különféle vadásztrófeákig láthatóak kiállítási példányok. A kiállítás egyedülálló, hiszen időszakos rendezvényen ilyen mennyiségben és összeállításban a kiállított tárgyakat még soha nem tekinthették meg az érdeklődők. A tárgyakat a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztálya, a Magyar Természettudományi Múzeum, valamint a Szegedi Vadaspark bocsátott a Kormányhivatal rendelkezésére. A kiállításra már a megnyitó napján több mint 300 ember látogatott el.

 

A megnyitó után Czirák Zoltán, a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztály CITES Igazgatási hatóságának munkatársa tartott előadást, az állatokat és növényeket fenyegető illegális kereskedelemről, annak pusztító hatásairól és az ellene folytatott harcról.

Az állatok, növények és a belőlük készült különféle termékek nemzetközi kereskedelme napjainkra olyan méreteket öltött, hogy éves világpiaci forgalma eléri a 160 milliárd amerikai dollárt és évente több százmillió egyedet érint. A gyakran hamis ígéretekkel gerjesztett vásárlói igények hatására a „kínálatban” újabb, egyre különlegesebb, ritkább fajok jelennek meg. Az igények kielégítésére az állatokat és növényeket a természetes élőhelyükről gyűjtik be, egyre több fajt sodorva ezzel a kihalás szélére.

A veszélyeztetett állatok és növények jogellenes kereskedelme az elmúlt évtizedben a szervezett bűnözés egyik legjövedelmezőbb tevékenységévé vált; becslések szerint az ebből származó nyereség évente 8 és 20 milliárd euró közé tehető, amely a szervezett bűnözés különböző formáit, sőt a világ egyes részein polgárháborús csoportok fegyverrel való ellátását támogatja, veszélyeztetve ezzel teljes régiók biztonságát.

A veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét az 1973-ban elfogadott, a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES), szabályozza, amelyet 182 ország mellett az EU is aláírt. Magyarország 1985-ben csatlakozott az CITES-hez.

A kiállítás fő mondanivalója, hogy a kiállított tárgyak mindegyikének a hátterében egy-egy veszélyeztetett állat vagy növény elpusztítása van. Ezért a folyamatért mi magunk is felelősek vagyunk, mivel alapvetően a kereslet miatt létezik kínálat.

Mi magunk is tehetünk azért, hogy ne kerüljenek fajok veszélyeztetett helyzetbe a kereskedelem eredményeként, mégpedig úgy, hogy vásárlás előtt végiggondoljuk, valóban szükségünk van-e egy újabb, ritka hobbiállatra, vagy éppen egy ilyen fajból készült ajándéktárgyra, élelmiszerre, gyógyszerre, és mindig szem előtt tartjuk azt, hogy mi áll egy ilyen termék előállításának, vagy élő példány beszerzésének a hátterében.

A kiállítás közel egy hónapon át, október 24-ig, az Éghajlatvédelmi világnapig, megtekinthető, ez idő alatt a szervezet munkatársai tartanak rendszeres tárlatvezetést, melyre elsősorban általános és középiskolás csoportok jelentkezését várják. Mindenkinek jó szívvel ajánljuk!

Sáv bezárása