Ugrás a tartalomhoz

Miniszteri Nyilatkozatot írtak alá a Mura-Dráva-Duna Határokon Átnyúló Bioszféra Rezervátum létrehozásának előkészítéséről

2011.04.06.
Magyar kezdeményezésre március 25-én Gödöllőn, az EU Környezetvédelmi Minisztereinek Informális Találkozóján ötoldalú Miniszteri Nyilatkozat aláírására került sor a Mura-Dráva-Duna ötoldalú Bioszféra Rezervátum létrehozásának előkészítéséről. Az aláíráson jelen volt Janez Potoćnik EU környezetvédelmi főbiztos.

Dr. Fazekas Sándor magyar, Nikolaus Berlakovich osztrák, Jasen Mesić horvát, Oliver Dulić szerb és Roko Zarnić szlovén miniszter kézjegyével ellátott Nyilatkozat déli-délnyugati határaink mentén az első, három folyó nagy kiterjedésű ökoszisztémáit magában foglaló védett terület tervét tartalmazza. A mellékágak, holtágak, ártéri erdők és üde gyepek a legfontosabb élőhelytípusok, a rétisas, fekete gólya, vidra, hód, csermelyciprus, hármaslevelű szellőrózsa pedig néhány példa a folyók mellett található számos védett állat és növényfajból.

Az UNESCO MAB („Man and Biosphere” – ”Ember és Természet”) Bioszféra Rezervátum cím – hasonlóan az UNESCO Világörökséghez – komoly nemzetközi elismerést jelent, melynek elnyerésére az országok évente pályázhatnak. Magyarországon öt ilyen van – az Aggteleki, a Fertő-tavi, a Hortobágyi, a Kiskunsági és a Pilisi bioszféra rezervátum.

 

Európában, sőt azon túl is példaértékű, hogy öt ország együttes, összehangolt intézkedésekre vállalkozik annak érdekében, hogy a Mura-Dráva-Duna mentén az UNESCO előírásainak megfelelő, határokon átnyúló védett övezet jöjjön létre.

 

A Miniszteri Nyilatkozat kiemeli, hogy az ötoldalú Bioszféra Rezervátum kialakítását a meglevő nemzetközi és nemzeti jelentőségű védett területekre kell alapozni. Elismeréssel illeti a magyar-horvát határon átnyúló Bioszféra Rezervátumról aláírt közös nyilatkozatot, amelynek alapján Magyarország 2009-ben benyújtotta pályázati anyagát az UNESCO MAB programjához. Ugyanezt vállalta Horvátország is. A magyar pályázati anyag a természeti értékek részletes bemutatásán túl kitér a kulturális értékek számbavételére, és megemlíti a nemzeti kisebbségeket, mint összekötő kapcsot országaink között.

 

Az aláírt Miniszteri Nyilatkozat angol nyelven itt megketinthető.

A bioszféra rezervátumok egyszerre szolgálják a természeti értékek, a biológiai sokféleség védelmét, valamint a helyi lakossággal való együttműködést, megélhetési lehetőségeik javítását. Rendkívül fontosnak tartjuk a leendő Mura–Dráva–Duna Bioszféra Rezervátum szerepét az ökoturizmus fejlesztésében, a környezettudatos magatartásra való nevelésben.

 

A Miniszteri Nyilatkozat aláírása után a WWF képviselője elismerő oklevelet adott át az aláíróknak, az európai természeti értékek védelmének jegyében.

 

 

Sáv bezárása