Ugrás a tartalomhoz

Óriási érdeklődés az inváziós fajokkal foglalkozó szakmai napon!

2017.01.27.
Színültig megtelt a Földművelésügyi Minisztérium nagy színházterme azon a szakmai napon, melyen az idegenhonos inváziós állat- és növényfajokkal kapcsolatos tudnivalókat, teendőket vitatták meg az összegyűlt kutatók, területkezelők, civil szervezetek képviselői, a hatóságoknál és gyakorlati természetvédelemben dolgozók, valamint az érdeklődő nagyközönség tagjai. A téma tapasztalt népszerűségére való tekintettel a  honlapon azok is megtekinthetik az elhangzott előadások levetített diasorait, akik nem tudtak eljönni a január 25-i eseményre (www.termeszetvedelem.hu/idegenhonos-invazios-fajok).

A reggel 9-kor kezdődő program első blokkjában tájékoztatást adott az FM Természetmegőrzési Főosztálya a jogi környezetről. Elsőként a már két éve hatályos, az uniós szinten legszigorúbban kezelendő idegenhonos inváziós fajait tartalmazó jegyzék első elemeinek 2016 augusztusi kihirdetését követően már a gyakorlatban is alkalmazható európai uniós rendelet részletes tartalmáról számoltak be, majd a rendelet és a fajok jegyzékének kialakulásáról és várható későbbi alakulásáról tudhattak meg az érdeklődők fontos információkat. Az uniós rendelet megjelenése után elkészített nemzeti jogszabályok alkalmazásának áttekintése zárta a reggeli programrészt.

 

A második szakmai blokkban mindenki meggyőződhetett a téma rendkívül szerteágazó és ágazatokon átívelő jellegéről. A színes, szemléletes és elgondolkodtató felvezető előadás után ugyanis a halgazdálkodás, az erdészet, a növényegészségügy, a vetőmagkereskedelem, a kertészet és az élelmiszerfelügyelet területéről szakavatott, felkért hozzászólók számoltak be a saját szakterületük tekintetében jelentkező kérdésekről és szabályozásról, mely az idegenhonos inváziós fajokkal kapcsolatos. 

A délutáni műhelybeszélgetést a gyakorlati tevékenységek köré szerveződött előadások alapozták meg. Az uniós jegyzéken már szereplő és arra a közeljövőben esetleg felvenni tervezett idegenhonos inváziós fajok hazai helyzetéről, terjedési útvonalaikról és a védekezés lehetőségeiről, a védett területeinken jelentkező problémák kérdőíves felméréséről és ennek értékeléséről, nemzetközi tapasztalatokról és a kommunikáció lehetőségeiről, illetve a védekezés és kezelés pénzügyi finanszírozási helyzetéről és lehetőségeiről kaphattak áttekintést a hallgatók.

 

A szünetek előtti rövidebb, illetve a délutáni előadásokat követő hosszabb időkeretben a legkülönbözőbb területekről és érdekkörökből érkezett szép számú megszólaló is igazolta a rendkívül széleskörű érdeklődést a téma iránt.

 

A szakmai nap vitathatatlan hasznának elismerése mellett, nem kérdéses, hogy a témában széles körű, további kommunikációra van szükség annak érdekében, hogy megfelelő fellépéssel, mindenki a saját területén tudja felvenni a harcot a páratlan természeti értékeinket veszélyeztető idegenhonos inváziós fajok betelepedése és terjedése ellen.

Sáv bezárása