Ugrás a tartalomhoz

Országos rendezvénysorozat indul A Táj Nemzetközi Napja alkalmából

2019.10.10.
Az Európa Tanács kezdeményezésére az Európai Táj Egyezmény megnyitásának napját, október 20-át 2017-től A Táj Nemzetközi Napjaként ünnepeljük Európa-szerte. Idehaza több szervezet is csatlakozott a kezdeményezéshez, és idén is változatos programokkal igyekeznek felhívni a tájaink értékeire és védelmére a lakosság figyelmét. Ebben az Agrárminisztérium és a Belügyminisztérium mintaprojektjei is segítséget nyújtanak.

Az Európa Tanács felismerve a gazdag európai táji örökség jelentőségét, hosszú előkészítő munka után 2000-ben október 20-án nyitotta meg aláírásra a közeljövőben globálissá váló Európai Táj Egyezményt. Az Európa Tanács kezdeményezésére a megnyitás napját, október 20-át 2017-től A Táj Nemzetközi Napjaként ünnepelhetjük Európa-szerte.

Idén a táj és a víz kapcsolata, egyben pedig az irántuk érzett felelősség köré szerveződik a nemzetközi figyelem. Az Európa Tanács „Táj és Víz” címmel népszerűsíti a víz értékét a tájban.

A Táj Nemzetközi Napja felhívására Magyarországon több szervezet is tart az Európa Tanács Európai Táj Egyezményének szellemiségét idéző rendezvényt.

Rendezvények országszerte (letölthető, pdf)

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában a Jövő Nemzedékek Szószólója a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara Környezetjogi és Versenyjogi Tanszékével közös szakmai műhelybeszélgetést szervez a táj és víz témájának alapjogi vetületeiről.

Az éghajlatváltozás miatti szélsőségek hatásának mérséklése érdekében a többlet vizeket vissza kell tartani, amelyhez a tájgazdálkodás reformja is szükséges. A táj és a víz kapcsolatának javítása a lakosság, az agrárium és az önkormányzatok összefogásával valósulhat meg, amelyhez az Agrárminisztérium és a Belügyminisztérium mintaprojektjei nyújtanak segítséget:

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság kezdeményezésére a vízügyi igazgatóságok olyan projektek eredményeit mutatják be, amelyben a beavatkozások figyelembe veszik a táj komplexitását, természeti és kulturális értékét egyaránt őrizve járulnak hozzá az emberi jóllét növekedéséhez.
A rendezvények célja egyrészt az éghajlatváltozással kapcsolatos problémák fenntarthatósági szemléletű megoldásainak megismertetése, másrészt az integrált természetes vízmegtartó rendszer kialakításának népszerűsítése.

Az Agrárminisztérium részéről a nemzeti park igazgatóságok és a natúrparkok immár hagyománynak tekinthető módon terepi programokkal, túrákkal, tájsétákkal várják az érdeklődőket, ahol a táj jellegzetességeit megtapasztalva kerülhetnek közelebb az érdeklődők az adott táj természeti és kulturális értékeihez.

Az esztergomi Duna Múzeum új állandó kiállítása, a VÍZEUM, mely a víz és az ember kapcsolatát eddig soha nem látott módon mutatja be, október 11-én nyílik meg.
A Táj Nemzetközi Napján,
október 20-án a múzeum nyílt napot tart; a VÍZ
EUM kiállítás, a múzeum Látványtára és Galériája ingyenesen látogatható lesz.

Sáv bezárása