Ugrás a tartalomhoz

Ötoldalú bioszféra-rezervátum Európa egyik utolsó természetközeli állapotú folyórendszere mentén

2011.11.07.
A 2011. első félévi magyar EU-elnökség kiemelkedő eredménye volt, hogy Ausztria, Horvátország, Magyarország, Szerbia és Szlovénia környezetvédelmi miniszterei nyilatkozatot írtak alá Mura-Dráva-Duna Határokon Átnyúló Bioszféra Rezervátum létrehozásának szándékáról. 2011. október 28-án a Vidékfejlesztési Minisztérium szervezésében megalakult a bioszféra-rezervátum kialakításának további lépéseiért felelős Koordinációs Bizottság.

Várhatóan ez lesz az első olyan természetvédelmi terület a világon, amely öt ország együttműködésének köszönhetően jön létre és működik.

 

A magyar természetvédelem továbbra is mindent megtesz a kezdeményezés sikerre viteléért, ezért október 28-ra a Vidékfejlesztési Minisztérium összehívta a miniszteri nyilatkozat alapján létrehozandó, a bioszféra-rezervátum kialakításának további lépéseiért felelős Koordinációs Bizottságot.

 

A rendezvényt megelőző napon a Vidékfejlesztési Minisztérium helyszínt adott a WWF által szervezett, a Koordinációs Bizottság ülésének előkészítését célzó informális, széles körű találkozónak is, amelyen többek között előadások hangzottak el a bioszféra-rezervátumok kezeléséről, az öt ország képviselői pedig tájékoztatást adtak a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum kialakítása érdekében tett lépésekről.

 

A Koordinációs Bizottság ülésén az öt ország 3-3 delegáltja mellett részt vett számos helyi és nemzetközi civil szervezet is. A Bizottság kisebb módosításokkal elfogadta az ügyrendre vonatkozó magyar tervezetet, majd az egyes delegációk ismertették a bioszféra-rezervátum létrehozására vonatkozó terveiket.

 

Magyarország már 2009-ben beadta jelölését az UNESCO számára, Horvátország pedig 2011. szeptemberében tette meg ezt a lépést. Az október 28-i ülés nagy újdonsága volt, hogy Szerbia és Szlovénia jelezte, 2012-ben készülnek benyújtani a dokumentumot – Ausztria egyelőre nem tudott évszámot megadni. Horvátország vállalta a következő Koordinációs Bizottsági ülés megrendezését, amely várhatóan jövő év májusában lesz.

 

2011. tehát történelmi fordulatot hozott az ötoldalú bioszféra-rezervátum létrehozása szempontjából, hiszen mind az öt érintett ország egyértelműen, közös nyilatkozatban kötelezte el magát e védett terület kialakítása irányában, és az első gyakorlati, közös lépések is megtörténtek ennek érdekében: felállt és megkezdte munkáját az a testület, amelynek feladata a bioszféra-rezervátum létrehozása és majdani működtetésének koordinálása.

 

Koordinációs Bizottság és Nemzetközi Munkacsoport 

Fotót készítette: Tanja Nikowitz, WWF Ausztria

Sáv bezárása