Ugrás a tartalomhoz
Az Év Emlőse
Vadonleső
Szemléletformálás
Eredményhirdetés
Pályázat
Rendezvény

„Pele-gála és forgatag” Az „Év emlőse: a mogyorós pele” záró rendezvénye

2017.11.23.
2017. november 17-én és 18-án a Magyar Természettudományi Múzeum adott otthont a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztálya által működtetett Vadonleső Program „Év emlőse: a mogyorós pele” „Pele-gála és forgatag” című két napos záró rendezvényének.

Áprilisban a „Pele, ébresztő!” –vel indult útjára az országos program, amely a nemzeti park igazgatóságok és számos tudományos- valamint civil szervezet támogatásával olyan pályázatokat hirdettek, amelyek a bokrosok, erdőszegélyek éjszakai koboldja, a mogyorós pele ismertségét voltak hivatottak megerősíteni.

 

A mogyorós peléről hat kortárs költőnk (Finy Petra, Kiss Judit Ágnes, Molnár Krisztina Rita, Tóth Krisztina, Ijjas Tamás és Lackfi János) is megírta meg a maga versét. A versek elérhetőek ide kattintva.

Ezek a versek ihlettek meg több száz gyereket arra, hogy a költeményekben szereplő peléket lefessék, megrajzolják. Országosan több mint 600 pályamű érkezett a nemzeti park igazgatóságokra, ahol hosszas válogatást, értékelést követően kerültek díjazásra és kiállításra a legötletesebb, legszebb pele-festmények.

 

 

A Vadonleső Program „Eszperente pele vers- és mese versenyt” is hirdetett gyerekeknek. Összesen 65 eszperente pele verset és mesét írtak a tanulók. A pénteki Pele-gálán ezeknek a verseknek, meséknek legjobbjait Für Anikó, Navratil Andrea, Galkó Balázs és Róka Szabolcs tolmácsolta személyesen, míg Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Thuróczy Szabolcs pedig egy, a Szkéné színházban elkészített kisfilm keretein belül osztották meg a hallgatósággal a számukra legkedvesebbnek tartott eszperente pele-verseket.

 

 

A program „Pelék és szomszédaik” című természetfotó pályázatában, két kategóriában is nyerteseket hirdethetnek. A legjobban sikerült alkotásokat szintén a „Pele-gála és forgatag” rendezvényen lehetett megtekinteni. November 18-án egész napos családi programként „Természetvédelmi forgatagnak” adott otthont a múzeum, amelyen mind a tíz nemzeti park igazgatóság mellett számos szakmai szervezet várta az érdeklődőket.

 

 

A Vadonleső Program „Év emlőse” kezdeményezése az évek során széles társadalmi támogatottságú hagyománnyá vált. Bizonyítja ezt az egyre több pályamunka a mindenkori Az Év emlőséről, az, hogy egyre több művész kapcsolódik be a programunkba és végül, de nem utolsósorban az, hogy a Vadonleső programban a védett fajokról szóló adatok száma már meghaladja a tízezret is. Ezzel pedig végső soron a természetvédelem társadalmi beágyazottságát, elfogadottságát és a védett és fokozottan védett fajok megőrzését tudtuk erősíteni.

 

 

Sáv bezárása