Ugrás a tartalomhoz

Tisza-tavi Téli Túra a Vizes Élőhelyek Világnapján

2013.01.28.
A Tisza Élővilágának Emléknapja alkalmából, valamint a Vizes Élőhelyek Világnapja szakmai konferenciájának kísérő programjaként a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a tiszaörvényi Szabics Kikötő 2013. február 2-án, szombaton különleges téli túrát szervez.

További információk, részvételi díjak megtekinthető itt.

Jelentkezni lehet az info@hnp.hu címen.

A túra útvonalának részét képező Tiszavirág Ártéri Sétaút 2011-ben elnyerte Az Év Ökoturisztikai Tanösvénye címet.

A Vizes Élőhelyek Világnapjáról

1971. február 2-án az iráni Ramsar városában fogadták el az ún. Ramsari Egyezményt (hivatalos nevén Egyezmény a nemzetközi jelentőségű vadvizekről, különös tekintettel a vízimadarak élőhelyeire), amelyben a biológiai sokféleség megőrzése érdekében a kormányok felelősséget vállaltak a vizes élőhelyek védelméért. Az egyezmény az évezred végére a vizes élőhelyek általános védelmére irányuló világkonvencióvá bővült. Magyarország 1979-ben csatlakozott az egyezményhez.
Az egyezmény elfogadásának évfordulóját ünnepeljük a Vizes Élőhelyek Világnapján.
 

További információk a Ramsari Egyezményről

A Tisza Élővilágának Emléknapjáról

2000. január 31-én a Szamos felső folyásának vízgyűjtő területén működő román-ausztrál tulajdonú Aurul nevű bányavállalat cianiddal és nehézfémekkel szennyezte a Szamos és a Tisza folyókat Romániában. A szennyeződés február 1-12. között vonult le a Tiszán ökológiai katasztrófát okozva a folyó élővilágában. A magyar országgyűlés erre emlékezve 2000. június 16-án elfogadott határozatának 10. pontjában február 1-jét a Tisza Élővilágának Emléknapjává nyilvánította.
 

Forrás: www.jelesnapok.oszk.hu

Sáv bezárása