Ugrás a tartalomhoz

Vizes Élőhelyek Világnapja 2012

2012.02.07.
Február 2-án a Vidékfejlesztési Minisztérium a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósággal közös szervezésben, a kecskeméti Természet Házában megtartott rendezvényen emlékezett meg a vizes élőhelyek védelméről szóló nemzetközi egyezmény, az ún. Ramsari Egyezmény aláírásának 41. évfordulójáról. A világnap idei évi fő témája a vizes élőhelyek és a turizmus kapcsolatrendszere volt.  

Az egyezmény alapján 2003. óta világszerte megünneplik a vizes élőhelyek napját február 2-án. Az idei világnappal zárult az egyezmény 40. évfordulója alkalmából szervezett, egy éven át tartó megemlékezés-sorozat. Dr. Rácz András, a VM környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára megnyitó beszédében elmondta, Magyarország is számos lépést tett a vizes élőhelyek védelme, népszerűsítése érdekében az elmúlt évben is. 2011 első felében az uniós tagországok természetvédelmi igazgatóinak Balatonfüreden rendezett találkozóján az egyezmény nemzetközi titkárságának képviselője átadta a „Dél-balatoni halastavak és berkek” elnevezésű új ramsari terület diplomáját. A Mura, Dráva és Duna-menti vizes élőhelyek, köztük három ramsari területünk védelmét szolgálta az a szándéknyilatkozat is, amelyet Gödöllőn írtak alá az öt érintett ország (Ausztria, Horvátország, Magyarország, Szerbia és Szlovénia) miniszterei arról, hogy közös bioszféra-rezervátumot hoznak létre ebben a folyó menti térségben. A VM 2012. január 1-i hatályba lépéssel jelentette meg továbbá azt a miniszteri rendeletet, amely jogszabályi szintre emelte a ramsari területekkel érintett ingatlan-nyilvántartási számok jegyzékét.

A rendezvényt levezető dr. Boros Emil, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) igazgatója szintén hangsúlyozta a vizes élőhelyek megőrzésének és bölcs hasznosításának jelentőségét. A bölcs hasznosításra jó példa a természeti értékek megőrzését is szem előtt tartó ökoturizmus, a világnap idei fő témaköre, amelynek helyi példáiról a KNPI részéről Ábrahám Krisztián tartott előadást. Dr. Tardy János címzetes egyetemi tanár emellett nemzetközi kitekintést is adott a világ különböző vizes élőhelyein folyó ökoturisztikai hasznosítás módjairól. Musicz László pedig a legnagyobb tömegeket megmozgató hazai természetvédelmi rendezvény, a Tatai Vadlúd Sokadalom első tíz évének tapasztalatairól számolt be. Az ünnepség részeként a résztvevők a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet Büdös-szék nevű ramsari területére látogathattak el, ahol a befagyott tó jegére húzó darvak és nagy lilikek látványában gyönyörködhettek.

 

Honlapunkon bővebben is tájékozódhat a Ramsari Egyezményről.

Sáv bezárása