magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001

 
Természetvédelmi Információs Rendszer
 
Interaktív természetvédelmi térkép 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

» Tevékenységi körök » Természetközeli gazdálkodás » Magas Természeti Értékű Területek
Magas Természeti Értékű Területek
 
A Vidékfejlesztési Program zonális természetvédelmi célprogramjai olyan konkrétan lehatárolt, ún. Magas Természeti Értékű Területeken támogatják a gazdákat a természetkímélő gazdálkodási módok kialakításában és fenntartásában, ahol a mezőgazdasági hasznosítás folytatása különösen fontos feltétele az élővilág, a tájkép valamint az épített és történeti értékek hosszú távú megőrzésének. A Magas Természeti Területek kifizetései olyan előre kijelölt területeken elérhetők, melyek természeti és táji adottságait annyira értékesek, hogy ott különleges földhasználati módok támogatása indokolt.

A 2002-ben kísérleti jelleggel 11 modellterületen indult ÉTT program, 2004-ben - a MePAR rendszerben már szereplő - 15 mintaterületen folytatódott. 2009-től - az időközben elvégzett felülvizsgálat alapján - további tíz területen, összesen 25 kijelölt helyen indulhatott újra. A 2016-2020-as új programozási időszakban három új területtel (Fertő, Jászság, Tisza-völgy) bővülnek a kijelölt MTÉT-ek, így már több mint 1 millió hektár vált támogathatóvá a program keretén belül.

A Magas Természeti Értékű Területeken elérhető előírássorok tartalmukban hasonlatosak a korábbi időszak célprogramjaihoz. A kötelezően választandó előírásai részben átfednek a horizontális előírássorok előírásaival, ugyanakkor – tekintettel a speciális természetvédelmi célokra – azokon túlmenően további előírásokat tartalmaznak.

Az agrár-környezetgazdálkodás új rendszeréről és a pályázat benyújtásának mikéntjéről részletes információt talál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kiadott "Agrár-környezetgazdálkodási kézikönyv"-ben (www.nak.hu).

Az agrár-környezetgazdálkodási kifizetésről szóló felhívás a http://palyazat.gov.hu/doc/4524 oldalon érhető el, amely tartalmazza Magas Természeti Értékű Területek program részleteit is

A Magas Természeti Értékű Területek támogatási lehetőségei című tájékoztató füzet innen letölthető.

Magas Természeti Értékű Területek

[1] Baranya

[2] Békés-Csanádi-hát

[3] Bihari-sík

[4] Bodrogköz

[5] Borsodi-Mezőség

[6] Bükkalja

[7] Dévaványa

[8] Dunavölgyi-sík

[9] Észak-Cserehát

[10] Fertő

[11] Gerje-Perje-sík

[12] Hanság

[13] Hevesi-sík

[14] Homokhátság

[15] Hortobágy

[16] Jászság

[17] Kis-Sárrét

[18] Marcal-medence

[19] Mosoni-sík

[20] Őrség

[21] Sárvíz-völgye

22] Somogy

[23] Szatmár-Bereg

[24] Szentendrei-sziget

[25] Taktaköz

[26] Tiszavölgyi-sík

[27] Turjánvidék

[28] Zámolyi-medence

 

 

   
 
2017. 07. 12. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design