Ugrás a tartalomhoz
Az Év Emlőse
Vadonleső
Fajok védelme
Beszámoló

2021-ben az Év Emlőse: a hermelin

2021.01.18.

2021-ben a Vadonleső Program, amelyet a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és az Agrárminisztérium Természetmegőrzési Főosztálya működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével, a bájos hermelint választotta az Év Emlősének.

A 2009-ben indított Vadonleső Program (www.vadonleső.hu) önkéntesek bevonásával 18 védett növény- és állatfaj elterjedési és veszélyeztetettségi adatainak gyűjtését végzi már 13. éve. Ez a természetfigyeléssel, szemléletformálással összekötött adatszolgáltató rendszer Magyarország egyik legjelentősebb, úgynevezett közösségi adatgyűjtő (Citizen Science) programjává nőtte ki magát, amely adatokat szolgáltat többek között az európai uniós kötelezettségeink teljesítése során készülő országjelentésekhez is.

A Vadonleső Program hét éve indította útjára az „Év Emlőse” kezdeményezést. A kiszemelt védett vagy fokozottan védett emlősfajjal kapcsolatban egész éves programsorozatot valósítanak meg, tudományos és népszerűsítő rendezvények szervezésével, gyermekeknek és fiataloknak szóló pályázatok meghirdetésével és kimondottan az adott fajhoz kapcsolódó programokkal. A programsorozat kezdetétől több országos hírű művész, sok esetben a Természetvédelem Nagykövete címet viselő írók, költők, zenészek, előadóművészek kapcsolódtak be saját művekkel, művészetükkel a kezdeményezésbe. Nekik köszönhetően számos, az Év Emlőséhez kapcsolódó vers, mese, dal gazdagítja a kortárs magyar szépirodalmat, zenekultúrát, juttatja el a természetvédelem eszméjét a művészetszerető társadalmi rétegekhez. Az évek során közel tízezer pályamunkát – versillusztrációt, képregényt, videóklipet vagy épp mesét, verset – küldtek be a különböző korosztályú gyerekek, iskolások a Vadonleső Program pályázataira. Bár a tavalyi év rendhagyó volt a járványhelyzet miatt, átlagos években mintegy 20-25 000 érdeklődővel találkoznak és kommunikálnak személyesen – játékok, feladványok, előadások, beszélgetések formájában – rendezvényeken a Vadonleső munkatársai.

Az idei évben kiválasztott hermelint csak kevesen ismerik „személyesen”. Állatkertekben, bemutatóhelyeken nem nagyon lehet példányaival találkozni, a természetben is meglehetősen ritka, kerüli az emberi településeket és elsősorban szürkület után, éjszaka aktív. Ráadásul a rejtőzködés nagymestere is: a nyári, hátán barna, hasán világos bundáját havas teleken szinte teljes testén hófehérre cseréli, csak a farka vége marad még ekkor is fekete.

Mivel klímánk megfigyelhető változása miatt a havas telek egyre ritkábbak, rövidebbek, a téli bundás hermelin megjelenése is lassan a fehér holló ritkaságával vetekszik. Ez is egy figyelmeztető jel, a klímaváltozás számos olyan következményeinek egyike, amelyre nem is gondolnánk. A hermelin kedveli a facsoportokkal tarkított, lehetőleg vízközeli gyepes, füves helyeket, olykor mezőgazdasági művelés alatt álló területeket. Olyan élőhelyfoltokban tud fennmaradni, ahol a művelés nem intenzív: a rágcsáló- és rovarirtó szerekkel, műtrágyával és talajjavító kemikáliákkal erősen kezelt területek alkalmatlanok számára. Az egyre inkább visszaszorulóban lévő, lenyűgözően kecses és ügyes kisragadozónknak tehát manapság már nem a szőrmevadászoktól kell tartania, akik királyi palástokhoz, előkelő gallérokhoz tizedelték egyedeit a 19. század végéig. Ennél sokkal kevésbé egyértelmű, így nehezebben azonosítható és kezelhető kihívásokra hívják fel a szakemberek 2021-ben, az Év Emlőse népszerűsítésén keresztül a figyelmet. A hermelinek azt üzenik nekünk, embereknek: figyeljünk oda a klímaváltozást elősegítő, gyorsító tevékenységek visszaszorítására, ugyanakkor csökkentsük a mezőgazdasági vegyszerek indokolatlan és eltúlzott használatát.

Egész évben számos, nagy érdeklődésre számot tartó rendezvény népszerűsíti majd a hermelint, pályázatok és kulturális programok sokasága várja a természet értékei iránt fogékony fiataloknak és idősebbeknek. A rendezvények formáját a járványügyi helyzet függvényében alakítják a szervezők. Amennyiben lehetséges, személyes megjelenéssel, találkozással és közös tanulással, játékokkal várják majd az érdeklődő közönség. Emellett az online, bárki számára otthonról is elérhető csatornákon is közzétesznek érdekességeket, mozgó- és állóképes, valamint szöveges megjelenéseket, bejelentkezéseket a Vadonleső Program munkatársai. Természetesen idén sem maradhatnak el a megszokott és közkedvelt pályázataik sem.

A programokról, eseményekről, pályázatokról és egyéb királyi érdekességekről a www.vadonleső.hu illetve a www.facebook.com/vadonleso oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők, képi bejelentkezéseket, rövidfilmeket pedig a youtubecsatornán találhatnak.

Sáv bezárása