Ugrás a tartalomhoz
LIFE
Natura 2000 terület
Pályázat

LIFE Információs Nap 2024

2024.06.05.

2024. május 22-én sor került az évente megrendezendő LIFE Információs Napra, a Pénzügyminisztérium patinás Pénztártermében. A rendezvény a LIFE Kapacitásépítés projekt keretén belül valósult meg, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda, az Energiaügyi Minisztérium és az Agrárminisztérium szervezésében (LIFE–Enhanced Capacity Building in Hungary, 101101875, LIFE HUNCAPBUILD22).

A teltházas eseményen Dr. Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztosa és a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezetője köszöntötte a résztvevőket, majd ezt követően számos tartalmas előadás hangzott el a LIFE nemzeti kapcsolattartók és vendégelőadók részéről. Az esemény háttere, hogy az Európai Bizottság CINEA ügynöksége 2024. április 18-án tette közzé a 2024. évi LIFE pályázati felhívásokat és a pályázat benyújtási határidők szeptember elejével kezdődnek. Az Európai Bizottság 2024-ben mintegy 571 millió euró pályázati összeget különített el a LIFE négy alprogramja keretében pályázó szervezetek számára.

Az Információs Napon Dr. Kocsis-Kupper Zsuzsanna LIFE külső monitorozó szakértő és a LIFE nemzeti kapcsolattartók részletesen ismertették az új pályázati felhívásokat, valamint vendégelőadóink beavattak minket a sikeres LIFE projektek előkészítésének és megvalósításának műhelytitkaiba.

A LIFE program 1992-ben – párhuzamosan az élőhelyvédelmi irányelv megalkotásával – jött létre, mivel egyik fő célja az irányelv megvalósításának támogatása. A természetvédelmi alprogram azóta is a legnagyobb költségvetésű alprogram a LIFE-ban. A természet- és környezetvédelmi terület mellett az éghajlatpolitikai szakterület 2014-ben külön alprogramban kapott helyett, kiválva a környezetvédelmi alprogramból. 2021-ben pedig negyedik alprogramként megjelent a Tiszta energiára való átállás alprogram is. A LIFE az egyetlen uniós forrás, amely dedikáltan környezet- és természetvédelmi, valamint éghajlat-politikai és tiszta energia célkitűzéseket támogat.

A 2024. évi  LIFE pályázati felhívások elérhetőek az Európai Bizottság CINEA ügynökségének honlapjáról.

A LIFE Kapacitásépítés projektben elindult az ún. helpdesk szolgáltatás, melynek keretében a következő e-mailcímre küldhetők a LIFE felhívásokra történő pályázás esetén felmerülő jogi, pénzügyi és adminisztratív kérdések: life@mfoi.org

A rendezvény szervezői ezúton is köszönik az előadóknak a színvonalas, informatív előadásokat, és a résztvevőknek, hogy jelenlétükkel megtisztelték a rendezvényt.

Sikeres pályázatírást kívánunk!

Az előadások letölthetők az alábbi linkekről:

 

 

Sáv bezárása