Ugrás a tartalomhoz

Turizmus számára megnyitott barlangok

Idegenforgalmi barlangok látogatási statisztikája

Tömegturizmus

Nagyobb létszámú csoportokban, szakvezetővel való látogatás a védett természeti értéknek minősülő barlangban, az ott található természeti, valamint kultúrtörténeti értékek megtekintése, tanulmányozása oktatás, nevelés, aktív pihenés céljából. A látogatás feltételeinek biztosítása jelentős természetátalakítást igényel. A mozgásukban nem korlátozott vendégek látogatása érdekében a barlangban biztonságos közlekedést lehetővé tevő, – szükség szerint – korláttal ellátott járószint és elektromos világítás van kialakítva.

Zöld turizmus

Kisebb csoportokban, szakvezetővel történő látogatás a viszonylag érintetlen, védett természeti értéknek minősülő barlangban, az ott található természeti, valamint kultúrtörténeti érték megtekintése, tanulmányozása oktatás, nevelés, aktív pihenés céljából. A látogatás feltételeinek biztosítása jelentős természetátalakítást nem igényel, ott csak a biztonságos közlekedést lehetővé tevő járószint (létra, lépcső, híd) van kialakítva, az elektromos világítás nem szükségszerűen. A barlang bejárása mozgáskészséget és turistaöltözetet igényel.

Kalandturizmus (overallos túra)

Kisebb csoportokban, szakvezetővel történő látogatás a viszonylag zavartalan, védett természeti értéknek minősülő barlangban kalandkeresés, aktív pihenés céljából. A látogatás feltételeinek biztosítása természetátalakítást nem igényel, ott csak a biztonságos közlekedés (lépés, létra, kapaszkodó stb.) van kialakítva. A barlang, kúszással, mászással történő bejárása mozgáskészséget, fizikai állóképességet valamint barlangi alapfelszerelést (lámpa, sisak, overall) igényel.

Gyógyturizmus

Gyógybarlanggá nyilvánított barlang klimatikus adottságainak, orvosi felügyelet mellett történő, gyógyítási célú igénybevétele egészségügyi panaszok, illetve fájdalmak enyhítése és/vagy megszüntetése érdekében. – A gyógytevékenység feltételeinek biztosítása jelentős természetátalakítást igényel. A betegek barlangban való tartózkodása illetve a gyógyhellyé kijelölt terület megközelítése érdekében a barlangban biztonságos közlekedést lehetővé tevő járószint, elektromos világítás, pihenőhely van kialakítva.

– Gyógybarlanggá nem nyilvánított barlangra épített, szakember felügyelete mellett végzett betegségmegelőzési szolgáltatások együttese, amelynek célja a légzőszervi megbetegedésben szenvedők betegségtüneteinek megelőzése, csökkentése, fizikai kondíciójuk javítása.

Fürdő turizmus

Barlangokba található, különböző hőfokú vízre épülő gyógy- vagy rekreációs tevékenység, orvosi javaslatra vagy saját igény szerint.

vissza



 

Sáv bezárása