Ugrás a tartalomhoz

A tájkarakter védelme a tájvédelemben

A táj karakterét, azaz jellegét, részeinek sajátos kompozíciója, illetve mintázata teszi egyedivé és megismételhetetlenné.

Az egyre nagyobb mértékű emberi beavatkozások tájaink arculatának változását felgyorsították. A tájak világszerte egyre inkább egyöntetűvé válnak, azaz fokozatosan csökken a sajátos értéket képviselő sokszínűségük. Az Európa Tanács Táj Egyezménye szellemiségében keretet kell adni a tájhasználatnak és azoknak a beavatkozásoknak, amelyek a tájak alakulását befolyásolják. Annak érdekében kell ezt a keretrendszert megalkotni, hogy megőrizzük a tájak kedvező vonásait.

A Kormány 2017-ben elfogadta hazánk első Nemzeti Tájstratégiáját, az Agrárminisztérium pedig egy átfogó országos kutatási program részeként indította el a hazai tájak karakter alapú számbavételét és értékelését.

A táj nem csupán életünk külső tere, hanem kihat testi és lelki egészségünkre, érzékszerveinkre, ugyanakkor gondolataink ihletője és érzéseink formálója is. A táj ezáltal jóllétünk meghatározója és önazonosságunk alapja.

Az Európa Tanács Táj Egyezménye szellemiségében, amely a helyi érintettek véleményére és felelősségére épít, szeretnénk szempontokat adni és követelményeket meghatározni a tájat közvetlenül alakító tevékenységek tervezéséhez és azokhoz a beavatkozásokhoz, amelyek tájaink arculatát befolyásolják.

Az Európa Tanács emberi jogi oldalról közelíti a tájat. Túl a fizikai valóságon, fontosnak tartja az emberek tájjal kapcsolatos gondolatait, a tájtudatukat és az ezzel összefüggő értékrendet is. Ennek az értékrendnek és a tájról szerzett lokális tudásnak a feltárásához elengedhetetlen a helyiek megszólítása, az érintettek bevonása.

Tájkarakter: Tájaink arculata – A tájak jellegéről mindenkinek című kiadványunkkal meghívjuk a T. Olvasót, hogy legyen részese annak az értékőrző munkának, amely a tájak kedvező adottságait hivatott megőrizni és fejleszteni. Szeretnénk a szakembereket és a laikusokat is bevonni mindazokba a döntésekbe és tevékenységekbe, amelyek a hozzájuk közel álló tájak jövőjét meghatározzák. Szeretnénk megismertetni a tájak karakterét feltáró folyamatot, és bemutatni, hogyan tud ebbe az Olvasó is bekapcsolódni. Célunk, hogy Ön is hozzájárulhasson ahhoz, hogy a magyarországi tájak szebbek, változatosabbak, harmonikusabbak és élhetőbbek legyenek.

A tájkarakter kutatási folyamat módszertanát és főbb eredményeit Tájkarakter-elemzés Magyarországon – Szakmai összefoglaló és módszertani útmutató című szakmai kiadványunk foglalja össze. A tájkarakter projekt országos léptékű eredményeit részletesen itt ismerheti meg.

Sáv bezárása