Ugrás a tartalomhoz

Decemberben is virágzik a Kiskunságban a tartós szegfű

2011.12.22.
Még most, december elején is találtak virágzó példányt a világ egyik legritkább vadvirágából a Kiskunságban, melynek állománya öt év alatt 20.000-ről csaknem 100.000-re nőtt, egy uniós támogatású szegfűmentő programnak köszönhetően.

A tartós szegfű védelmi LIFE projekt lezárásaként egy közös tízórai és kávéházi beszélgetés keretében sajtótájékoztatóra került sor az ötéves természetvédelmi munka lépéseiről és eredményeiről. A beszélgetésen Bankovics András projektvezető és Fogl András Kiskunmajsa alpolgármestere számoltak be az újságíróknak és civil érdeklődőknek az eredményekről.

A tartós szegfű élénk rózsaszín, apró, filigrán termetű vadvirág, mely az egész világon csak nálunk, a Duna-Tisza közi homoki gyepekben fordul elő. Az élőhelye beszűkülése miatt veszélybe került faj megmentésére a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság indított szegfűmentő projektet 2006-ban az Európai Unió LIFE programja keretében. A projekt társfinanszírozója a Vidékfejlesztési Minisztérium. Azóta csaknem 19.000 palántát ültettek ki a természetvédelmi szakemberek az eredeti állományok erősítésére.

„Egy ritka növény megmentéséhez persze nem elegendő a mesterséges szaporítás. Kiskunmajsa határában a szegfű által kedvelt élőhelyeket is helyreállítottuk és bővítettük. 455 hektárt megtisztítottunk az agresszívan terjedő, őshonos növényeket kiszorító gyomoktól, így az Észak-Amerikából származó vaddohánytól. Bodogláron 44 hektáron gyérítettük a fekete fenyőt, Bócsán és Csévharaszton pedig további 39 hektáron az akácültetvényeket szorítottuk vissza, helyettük tisztásokat és a Homokhátságra jellemző nyárfákkal tarkított ligeteket alakítottunk ki. – mondta Boros Emil a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

A természetvédelmi szakemberek a Kiskunságban több területen kutattak a ritka növény után, és összesen csaknem 100.000 tövet regisztráltak. A tartós szegfű felfedezője egyébként a magyar természettudós, Kitaibel Pál volt, aki egy Alföldet átszelő útja során bukkant rá, és vette tudományos leltárba. Azért nevezte el tartós szegfűnek, mert valóban hosszú ideig, május közepétől egészen október közepéig, sőt, ebben az évben az enyhe ősznek és a mostani melegebb napoknak köszönhetően még decemberben is virágzik.

„Büszkék vagyunk arra, hogy térségünkben egy ilyen különleges természeti érték található, és fontosnak tartjuk, hogy ezt minél többen megismerjék. Épp ezért támogatta Kiskunmajsa Város Önkormányzata a nagyszabású szegfűmentő programot és a vele járó ismeretterjesztő munkát. Ez egy olyan program, ami az összefogást ösztönözte, hisz több szektor vett részt benne, és a tervezéstől mostanáig három városvezetés is töretlenül támogatta az ügyet” – mondta Fogl András Kiskunmajsa alpolgármestere.

Ha valaki szeretné megismerni ezt a növényritkaságot, látogasson el nyáron Kiskunmajsára, illetve a közelben lévő Bodoglárra, ahol csaknem másfél kilométeres tanösvény vezeti az érdeklődőket a borókás-nyaras ligetek, árvalányhajtól hullámzó homokos lankák és galagonyabokrok birodalmába. A projekt megvalósítása során a természetvédelmi szakemberek rengeteg időt és energiát fektettek a fokozottan védett tartós szegfű megmentésébe, kérjük, hogy a terület látogatása során fordítsanak kiemelt figyelmet arra, hogy a faj élőhelye és állománya ne sérüljön!

További információ a szegfűről és a szegfűmentő projektről: http://www.tartosszegfu.hu/index.php

Sáv bezárása