Ugrás a tartalomhoz

Elhullott védett állatot találtam

Nemcsak az élő, hanem az elpusztult vadon élő, védett állatok is sok információt nyújthatnak a természetvédelem számára: például a fajok elterjedéséről és viselkedéséről, a pusztulás körülményeinek elemzésével és némi odafigyeléssel pedig hozzájárulhatunk a fajok védelméhez.

A szabadvezetékek áldozatai

A szabadvezetékek okozta, áramütés és ütközés miatti madárpusztulás az egyik legjelentősebb emberi eredetű veszélyeztető tényező, ami mind a fészkelő, mind a hazánkon átvonuló madárfajok tömeges elhullását eredményezi.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület külön adatbázist készített a szabadvezetékek által elpusztult madarak adatainak gyűjtésére, amennyiben ilyet talál, a bejelentő űrlap (üzemeltető: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) kitöltésével hozzájárulhat ezeknek az eseteknek a hatékonyabb megelőzéséhez.

Vezetéknek ütközött nagy kócsag


Mérgezéses esetek

A vegyszerek által okozott mérgezések két fő típusba sorolhatók: a mérgezéses esetek egy része engedélyezett növényvédő, nem szelektív rágcsálóirtó szerek és egyéb mérgek nem megfelelő használatából ered (pl. a rágcsálóirtók nem megfelelő, kültéri, egyéb vadon élő állat számára is hozzáférhető módon történő kihelyezéséből), nem tudatosan károsítva a természetet. Ilyenkor a mérgezés célegyedei nem a csúcsragadozók, hanem elsősorban mezőgazdasági kártevők, de a mérgezett zsákmányállatok fogyasztása során a méreganyagok felhalmozódása (másodlagos toxicitás) a ragadozómadarak esetében legyengülést, pusztulást, okozhat, de még az enyhébb mérgezésnek is lehetnek hosszútávú kihatásai, például a szaporodásra (terméketlen, életképtelen tojások lerakása, betegen kikelő, akár pusztulásra ítélt fiókák). A mérgezéses esetek másik csoportjában nem engedélyezett, illetve kifejezetten tiltott szerek, mérgek illegális használatáról, tudatos természetkárosításról van szó.
Ekkor a célegyedek leggyakrabban a mérget kihelyező szempontjából „nemkívánatos” ragadozó emlősök és madarak. 

Mérgezett réti sas

Madarak ellen elkövetett bűncselekményekről adatokat az eset bejelentő felületen (üzemeltető: Magyar Madártani Egyesület) küldhet.


Gázolás, egyéb halálokok

Tavasszal számos kétéltű- és hüllőfaj indul el a vermelőhelyéről peterakó-szaporodó helyekre, útjuk során gyakran kénytelenek forgalmas közútvonalakon átkelni, amelyeken tömegesen gázolják el ezeket a védett fajokat. Számos emberi környezethez alkalmazkodott faj eshet gázolás (pl. sünök) vagy gondatlan épület felújítás, szigetelés (pl. denevérek, sarlósfecskék) áldozatául.

Gázolás áldozatául esett sün


Az elpusztult állatok adatainak rögzítését szolgáló adatbázis (üzemeltető: Dr. Bán Miklós) célja széleskörű adatgyűjtés indítása elsősorban a vadon élő állatok pusztulási okainak elemzése miatt. Aki elpusztult állatot lát, kérjük gyűjtse és ossza meg az információt az esetről.

Egy kis odafigyeléssel megelőzhető a természeti értékeinkben okozott kártétel, a konfliktusmentes együttélésre vonatkozóan hasznos tippeket találhat a természetbarát otthon menüpontban is.

 

Sáv bezárása