Ugrás a tartalomhoz

Ifjú Kócsagőr program

Fiatalok a természetvédelemben

Éjszakai denevérgyűrűzés, gólyafióka mentés, fokozottan védett orchideák felmérése, ürge befogás és áttelepítés, vadkamera-kihelyezés, gémtelep-megfigyelés csónakból és levegőből, rétisas fészkelés ellenőrzése, csak hogy néhány érdekes példát említsünk egy ifjú kócsagőr feladatai közül.

Az évről-évre egyre népszerűbb Ifjú Kócsagőr Program célja, hogy egy nemzeti park igazgatóságnál töltött szakmai gyakorlat keretében betekintést nyújtson a gyakorlati természetvédelem mindennapjaiba.

A programra minden évben március 22-től április 22-ig – a Víz Világnapjától a Föld Napjáig – várjuk 18 és 24 év közötti fiatalok jelentkezését , akik három helyszínt (nemzeti parkot) is megjelölhetnek, ahol a 2 hetes terepi gyakorlatot el szeretnék tölteni. A honlapon sok érdekesség mellett elérhetők a 2019 évi résztvevők írásos és képes beszámolói is, mindemellett a fő közösségi felületen, a facebookon is jelen vagyunk.

Az elhivatottságot igénylő programon évente 40-50 fő vett részt, szakmai előismerettől függetlenül. Az elmúlt években tehát több száz ifjú kócsagőr gazdagodott életre szóló élményekkel, akik a természetvédelmi őrök mellet valóban a terepi természetvédelem legérdekesebb munkáiba nyertek betekintést.

A legjobbak – hivatásos természetvédelmi őr mentorukkal közösen – a szeptemberi országos döntőben mérik össze tudásukat, hogy elnyerjék a Matula és Tutajos elnevezésű díjat, illetve a vele járó ötnapos tanulmányutat egy külföldi nemzeti parkba.

A növekvő résztvevőszám mellett a program sikerét bizonyítja, hogy a korábbi résztvevők közül már többen dolgoznak természetvédelmi őrként, karrierútjukra pedig a szervezők is rendkívül büszkék.

Az érdeklődőket a program honlapján egész évben várjuk!

 

 

Sáv bezárása