Ugrás a tartalomhoz

Létesítményhálózat

A nemzeti park igazgatóságaink feladatellátása túlmutat a természetvédelmi területek megőrzésén. Sok egyéb feladatuk mellett ellátják (területek vagyonkezelése; a védett természeti értékek és területek őrzése, folyamatos monitorozása; őshonos állatok genetikai állományának megőrzése; nemzetközi természetvédelmi kötelezettségek teljesítése, környezeti nevelési programok vezetése) természeti örökségünk élményszerű bemutatását is.

A hazánkban nyilvántartott ökoturisztikai és környezeti nevelési tevékenységet végző létesítmények csaknem fele (356 db) valamely nemzeti park igazgatóság fenntartásában van. Az igazgatóságok területén zajló nevelő, ismeretterjesztő munka csak részben valósul meg a szakemberek által vezetett túrák révén. Ugyancsak fontosak a védett területek természeti és kultúrtörténeti értékeit bemutató 194 db, csaknem 1000 km hosszú tanösvény-hálózat, a 65 bemutatóhely, a 33 látogatóközpont, 4 arborétum, 6 tájház vagy akár a 40 idegenforgalmi hasznosítású barlang is. Nemzeti parkjaink fő tudásátadási pontja természetesen az a 14 erdei iskola, ahol a fiatalok megszólítása szakképzett pedagógusok és speciális oktatási programok segítségével történik.

A hazai ökoturisztikai palettán egyedülálló, védettséget élvező barlangok mindegyikének vagyonkezelése az igazgatóságok feladata. A 40 db idegenforgalmi hasznosítású barlangból 10 db szolgál közvetlenül természetvédelmi bemutatási, edukációs célokat, így nyitott a tömegturizmus számára (kiépített, infrastrukturálisan felszerelt):

  • Aggteleki NPI: Baradla-barlang
  • Balaton-felvidéki NPI: Lóczy-barlang, Tapolcai-tavasbarlang
  • Bükki NPI: Szt. István-barlang, Anna-barlang
  • Duna-Dráva NPI: Abaligeti-barlang, Tettyei mésztufa-barlang
  • Duna-Ipoly NPI: Pál-völgyi-barlang, Szemlő-hegyi-barlang, Budai Vár-barlang

(fotók: Egri Csaba – caverna.hu)

Indulás előtt érdemes tisztázni, mi a

…természetvédelmi látogatóközpont
A nemzeti park valamely fő belépési pontján vagy központi fekvésű részén találjuk, így minden túra ajánlott kezdőpontja. A nemzeti park képzett munkatársaitól tájékoztatást kaphatunk a védett természeti terület bejárásának lehetőségeiről. A látogatóközpont interaktív kiállítása emellett időjárástól függetlenül lehetőséget biztosít a nemzeti park gazdag természeti és kulturális örökségének, valamint az itt folyó természetvédelmi tevékenységnek a megismerésére. Ráadásként kiadványokat, a nemzeti parki túrára emlékeztető ajándéktárgyakat és nemzeti parki termékeket is vásárolhatunk.

…tanösvény
Tematikus túraútvonal, amelyen állomáshelyekhez kötődően, táblák és kiadványok segítségével ismerhető meg az érintett terület természeti és kulturális öröksége. Különösen azok számára ajánljuk, akik a természetet önállóan, aktívan szeretnék megismerni.

…tematikus természetvédelmi bemutatóhely
A természeti vagy kulturális örökség egy-egy szeletének részletes bemutatására szolgáló ökoturisztikai létesítmény. A Magyar Nemzeti Parkokban számos látványos földtani bemutatóhely, a föld alatti világ csodáit feltáró turisztikai barlang és régi magyar háziállatok megismerését biztosító bemutatómajor várja az érdeklődőket.

Szálláshelyeink
A Kormány kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a turistaszálláshelyek megújítását, azzal a céllal, hogy vonzó szálláshelyek fogadják a természetjárókat és családokat, közvetve pedig támogassa, és megfelelő infrastruktúrával lássa el hazánk természetvédelmi oktatási helyszíneit. Az igazgatóságok csaknem 1100 fő számára képesek felszerelt szálláshelyet biztosítani, melyek színvonala a mindenki által elérhető, megfizethető, nomádabb turistaszállásoktól a komfortos, akár 3*-os panziókig terjed.

Sáv bezárása