Ugrás a tartalomhoz

Magyarország vezetheti be elsőként az új uniós GMO-szabályokat

2015.05.18.
Az Európai Unióban Magyarország vezetheti be elsőként a genetikailag módosított szervezetek (GMO) köztermesztésének tagállami tiltását lehetővé tévő új szabályokat - mondta az MTI-nek pénteken Berlinben a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért felelős helyettes államtitkára.
Dr. Rácz András a „GMO-mentes Európát!” című nemzetközi konferencia után adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a kormány az új uniós irányelv nemzeti jogba átültetése mellett arra is törekszik, hogy még az idén elkészüljön egy új címkézési rendszer, amelynek révén GMO-mentes jelöléssel lehet ellátni a húst, a halat, a tojást, a tejet és a mézet, ha igazoltan nem tartalmaz GMO-t és előállításához kizárólag GMO-mentes takarmányt használtak.

Egyebek között ilyen címkézési rendszerek kialakítását, majd ezek uniós egységbe szervezését sürgeti a pénteken véget ért konferencián elfogadott Berlini Nyilatkozat – mondta Dr. Rácz András, hangsúlyozva, hogy a dokumentuma magyar kormány ”határozottan GMO-mentesség párti”politikájának irányával harmóniában van, és a több mint 60 ország képviselőivel rendezett tanácskozás „méltó folytatása” volt az FM „Hogyan maradjunk GMO-mentesek Európában?” című áprilisi konferenciájának.

 

Az FM helyettes államtitkára rámutatott, hogy Magyarországon még az alaptörvényben is szerepel a GMO-mentesség célkitűzése, és az ügyben nemzeti egyetértés, pártpolitikai oldalakat átívelő konszenzus alakult ki. A kormány azonban ahhoz is hozzá kíván járulni, hogy minél több uniós tagország GMO-mentes övezetté váljék, ezért hirdette meg Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a „Szövetség a GMO-mentes Európáért” elnevezésű kezdeményezést.

A berlini konferencia is szorosan kapcsolódik a magyar kormány törekvéseihez – tette hozzá Dr. Rácz András. A több mint 400 résztvevővel – köztük kormányok, nemzetközi szervezetek, az Európai Bizottság, valamint szakmai és civil szervezetek képviselőivel és kutatókkal – kidolgozott Berlini Nyilatkozat elsőként az új uniós irányelv tagállami bevezetésének fontosságát hangsúlyozza.

A dokumentumban sürgetik azt is, hogy készüljön európai fehérje stratégia az EU-ba áramló génmanipulált szójától való nagyfokú függőség enyhítésére – ismertette a helyettes államtitkár.

 

A Berlini Nyilatkozat az EU és az Egyesült Államok között kötendő szabadkereskedelmi szerződésről – a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) nevű megállapodásról – szóló tárgyalásokkal kapcsolatban hangsúlyozza, hogy nem szabad veszélyeztetni a GMO-mentességért tett eddigi erőfeszítések eredményeit és a tagállami szabadságot – tette hozzá Dr. Rácz András.

Hangsúlyozta, hogy a kormány meggyőződése szerint a GMO-mentesség az egyetlen helyes út, mert csak így lehet a családok asztalára biztonságos és fenntartható módon megtermelt élelmiszert tenni, és megőrizni a magyar mezőgazdaság versenyképességét és a természet sokszínűségét.

 

 

Sáv bezárása