Ugrás a tartalomhoz

Országos természetvédelmi hatóság - Pest Megyei Kormányhivatal

Az országos természetvédelmi hatóság jár el (országos illetékességgel rendelkező természetvédelmi hatóságként), ha a természetvédelmi hatósági engedély megszerzése iránti kérelem az ország egész területére vagy több területi természetvédelmi hatóság illetékességi területére irányul.

Az országos természetvédelmi hatóság engedélye szükséges:
– a vadászható állatfajnak nem nyilvánított, nem őshonos vadon élő állatfaj betelepítéséhez, továbbá vadon élő állatfaj visszatelepítéséhez. Az említettek kivételével a nem őshonos élő szervezetek betelepítéséhez vagy élő szervezet visszatelepítéséhez;
– védett növényfajokból álló gén- és szaporítóanyag bank létrehozásához, védett növényfaj gén- és szaporítóanyag bankban történő elhelyezéséhez;
– fokozottan védett növényfajokkal kapcsolatos bizonyos tevékenységekhez (országból kivitel, országba behozatal, betelepítés, visszatelepítés, termesztésbe vonás, preparálás, gén- és szaporítóanyag bankkal kapcsolatos tevékenységek, stb.)
– fokozottan védett állatfajokkal kapcsolatos meghatározott tevékenységekhez (országból kivitel, országba behozatal, betelepítés, visszatelepítés, állományszabályozás, gyűjtés, befogás, elejtés, birtokban tartás, szaporítás, preparálás, stb.)
– a solymászat, mint hagyományőrző tevékenység végzéséhez;

Az országos természetvédelmi hatóság jár el országos szinten a jogellenesen szerzett, illetve birtokban tartott védett, továbbá az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős természeti értékeinek zár alá vételével és elkobzásával kapcsolatban.
Az országos természetvédelmi hatóság jár el vadászterület különleges rendeltetésének közérdekből történő megállapításával kapcsolatban.

Alapvető feladatokat tartalmazó jogszabályok és egyéb információk:
– a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény
– a természetvédelmi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 625/2022. (XII. 30.) Korm. rendelet

Pest Megyei Kormányhivatal elérhetősége

Sáv bezárása